Binst Architects

Binst Architects

Spiegeldoos boven de waterspiegel

 

Het beeld van de voormalige Boelwerf in Temse oogt sinds kort helemaal anders. Boven een van de droogdokken zweeft een balkvormig volume als een zich spiegelende brug over het water. Passanten houden halt en richten bewonderend de blik omhoog. Niemand ontsnapt aan het nieuwe hoofdkwartier van bouwfirma Cordeel, dat een intrigerend bedrijfsmatig statement maakt langsheen de Schelde.

 

Overbrugbaar idee

Het nieuwe hoofdkantoor van Cordeel vormt de iconische apotheose van een heel groot masterplan. De afgelopen jaren verhuisden vier productieafdelingen van de bouwonderneming naar De Zaat in Temse, op de site van de voormalige Boelwerf. Daar had het bedrijf in het verleden ook al enkele residentiële projecten en een kmo-zone gerealiseerd. Alleen het sluitstuk ontbrak nog: het was niet meer dan logisch om ook de nieuwe hoofdzetel in die buurt te vestigen. Enkel over de positie was er minder eensgezindheid. “Cordeel beoogde 5.000 m² nieuwe kantooroppervlakte”, vertelt Luc Binst, CEO van Binst Architects. “Tien jaar geleden, toen wij de eerste verhuis mee coördineerden, opperden wij al om het gebouw boven het aanwezige droogdok te realiseren. Destijds was dat een visionair idee dat perfect paste binnen de schaal en stedenbouwkundige context. Maar rond dat dok had Cordeel meer dan plaats genoeg. Dus werd er eerst voorgesteld om het gebouw daar in te planten. Alleen zou die positionering leiden tot een mogelijke belemmering van de activiteiten op en rond het dok. De meest lucratieve oplossing bleef dus om over het water te gaan en dat werd uiteindelijk de finale keuze. Wij willen als architectenbureau positieve architectuur brengen. Ontwerpen die zich duidelijk definiëren, die betekenis geven aan een welbepaalde context. Een gebouw als dit bevestigt de aspiraties van Cordeel als bedrijf. Het straalt eigenheid en deskundigheid uit en versterkt je identiteit. Bovendien brengt het een maatschappelijke boodschap naar kwaliteit, ambitie en innovatie.”

 

Weerspiegeling licht en water

Het volume torent achttien meter boven de waterspiegel uit en realiseert een overspanning van drieënzeventig meter. Het bestaat uit een staalstructuur van twee dubbelhoge vakwerken met tussenliggende dwarsliggers, geplaatst op twee betonnen volumes die de toegang tot het kantoor bevatten met telkens een dubbele lift en trap. Schepen kunnen probleemloos onder het gebouw door varen, zodat het oude droogdok zijn meerwaarde gewoon behoudt. De twee kantoorlagen van elk 2.300 m² zijn van vloer tot plafond beglaasd en volledig omzoomd door terrassen. Die riante glaspartijen verlenen het gebouw een bijzonder expressief karakter: de gevelafwerking spiegelt het licht en het water, wat voor een continu veranderend beeld zorgt, afhankelijk van het tijdstip van de dag en de weersomstandigheden. “Het was een enorme evenwichtsoefening om het zwevende en uitkragende karakter van het gebouw te optimaliseren”, zegt Luc Binst. “De vleugels kragen aan weerszijden gemiddeld vijftien meter uit. We hebben hier samen met topingenieur Laurent Ney alle limieten opgezocht voor een maximale overbouw. Het is een heel gelaagd gebouw geworden dat als het ware opgaat in de atmosfeer. In aanschijn volgt het complex het ritme van de seizoenen, van dag en nacht, van het weer, enzovoort. Als de zon ondergaat, geeft het een totaal andere indruk dan ’s morgens. Dan oogt het luchtiger, als een spiegeldoos boven het water. Dit gebouw als nieuwe HQ mocht een zekere expressie hebben. Het etaleert zich als een soort van cockpit die de hele site in het zicht houdt, als een controlegebouw dat de perimeter met klasse overschouwt.”

 

Bouwtechnisch erfgoed van morgen

De kersverse hoofdzetel telt twee verdiepingen. Zij ontvouwen zich als immense plateaus die maximaal aanpasbaar zijn. Een basisstructuur in staal geënt op een modulemaat van 3,60 m zorgt er namelijk voor dat de indeling van de kantoorruimtes zo flexibel mogelijk gebeurt en ook op termijn veranderbaar is in functie van de noden. Het ontwerp werd volledig uitgewerkt in BIM, wat een integrale benadering en dimensionering van het bouwproject mogelijk maakt. Bovendien laat het toe om fouten en pijnpunten op voorhand zo veel mogelijk uit te vlakken.

Op de zuidelijke kopse zijde bevinden zich op de eerste verdieping een opdeelbare polyvalente ruimte met cafetaria en op een hoger niveau een ruime directiezone. Het gebouw is volledig omringd door brede terrassen. Het centrale gebied is ingericht als een polyvalente landschapsomgeving met diverse overlegplekken, die zich uitstekend leent tot flexwerk en alternatieve benaderingen van samenwerken. Aan de buitenzijde bevinden zich de vergaderzalen en individuele kantoren. Van overal in het gebouw heb je een panoramisch 360°-zicht op de hele bedrijfssite en op het centrum van Temse en de Schelde.

Luc Binst: “Dit gebouw bevestigt de bouwtechnische expertise, internationale klasse en ambitieuze spirit van Cordeel op elk vlak. Je merkt dat bedrijven het belang van architectuur hebben aanvaard en de kracht ervan begrijpen. Ze erkennen het als een positieve hefboom voor de eigen branding. In de Belgische bouwwereld is het een opkomend fenomeen. Als architectenbureau kunnen wij daar alleen maar gelukkig om zijn. Dergelijke gebouwen zijn interessant, niet alleen vanuit ontwerpmatig oogpunt, maar omdat ze een katalysator zijn voor een hele buurt. Het zijn de maatschappelijke trekkers van morgen. Ze geven enorm veel dynamiek aan context en maatschappij. Sinds de ingebruikname krijgt Cordeel veel meer sollicitaties, zijn er minder interne verplaatsingen noodzakelijk, de interesse in het bedrijf groeit. Dit is een gebouw voor vele generaties dat op termijn onderdeel zal worden van het bouwtechnische erfgoed. Het is een van de monumenten van morgen.”

Tekst: Bart De Maesschalck
Foto’s: Cafeine – Thomas De Bruyne,
Limeparts, Tim Fisher

 

Binst Architects
Luikstraat 7 – 2000 Antwerpen
t. 03 213 61 61
mail@binstarchitects.be – www.binstarchitects.be