BOfA architecten

BOfA architecten

Power Solutions in Wijnegem: een state of the art KMO-gebouw

 

De tijd dat de economische motor van België bijna uitsluitend bestond uit ‘grote industrieën’ ligt ver achter ons. Velen van hen werden overgenomen door internationale concerns en natuurlijk zijn er nog grote multinationals in ons land gevestigd en ligt een groot deel van de werkgelegenheid in hun handen. Het dynamische ondernemerschap en het gros aan jobcreatie is echter ook te danken aan de KMO’s. Kleine en middelgrote ondernemingen in de meest uiteenlopende branches en sectoren. Velen van hen beginnen klein en bescheiden en groeien niet zelden gestaag uit naar toonaangevende bedrijven waar innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel gedragen worden.

De bedrijfsleiders zien het dynamische karakter en de identiteit van het bedrijf graag vertaald in het KMO-bedrijf waarin men gevestigd is. Architect Steven Winderickx van BOfA architecten gaat samen met hen op zoek naar het juiste ontwerp en de passende materialisatie om de missie uitstraling te geven in zijn architectuur. Power Solutions uit Wijnegem is een KMO gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren, plaatsen en onderhouden van generatoren. Hun cliënteel bevindt zich over heel de wereld en hun KMO-historiek is redelijk klassiek: in het begin waren de verschillende diensten verspreid over gebouwen op diverse locaties. Gaandeweg bleek de huisvesting te beperkt en de delocalisatie werd praktisch onhoudbaar. Er werd gezocht naar een bouwgrond om hun diensten en werkzaamheden te consolideren.

Architect Steven Winderickx van BOfA architecten noemt zichzelf een typisch KMO-architect daarbij niet refererend naar de typische KMO-gebouwtypologie uit de jaren ’80-’90 waarbij de kantoren veelal anoniem en smaakloos deel uitmaakten van een industriegebouw. Neen. Zijn specialisatie is net het tegenovergestelde: samen met de bedrijfsdirectie op zoek gaan naar de signatuur en het DNA van het bedrijf en de missie uitwerken in een sterk en uniek gebouw. Hij begrijpt als geen ander dat een gebouw deel uitmaakt van de marketingstrategie van een organisatie en het een belangrijke plaats inneemt in het bepalen van een imago. Bijzonder aan Winderickx’ architectuur is dat hij start vanuit een traditioneel materiaalgebruik dat eigen is aan industriebouw met een goede prijs/kwaliteit verhouding: een stalen structuur gecombineerd met niet dragende wandsystemen. Deze casco-structuur vult hij aan en verrijkt hij met voor bedrijfsgebouwen a-typische afwerkingsmaterialen en technieken. Die combinatie resulteert in verrassende ontwerpen en dito afwerking.

 

Power Solutions

Om tot state of the art-gebouwen te komen werken Steven en zijn team graag samen met toonaangevende bouwmaterialenproducenten. En daarbij gaan ze geen enkele uitdaging uit de weg. Een eigentijds en tot in het kleinste detail ontworpen gebouw is hun handelsmerk. Het gebouw dat BOfA architecten ontwierp voor Power Solutions is een schoolvoorbeeld van al het voornoemde! Het gebouw bestaat grosso modo uit twee entiteiten: een kantoorgebouw en een productiegebouw, elk met een eigen uitstraling om de esthetische hiërarchie ervan uit te drukken en te onderbouwen. Het kantoorgebouw telt twee niveau’s met individuele kantoren, ontvangstruimtes, bergplaatsen en open landschapskantoren voor de medewerkers. De gevel is op z’n minst indrukwekkend te noemen. Samen met DUCO ontwikkelde BOfA architecten een voorzetgevel bestaande uit een draagstructur met daarop zwarte, vleugelvormige geperforeerde aluminium lamellen gemonteerd. Speciaal voor dit project kregen ze afwijkende – lees grotere – afmetingen mee. Naast het esthetische heeft deze tot de verbeelding sprekende afwerking ook een zonwerende en temperatuur regulerende functie. Het geeft het gebouw een solide indruk, de zwarte kleur zou een bepaalde massaliteit kunnen veronderstellen, terwijl het tegendeel waar is: alure en finesse zijn begrippen die de lading beter dekken. Beide definities van de gevel duiden echter op een spanning die duidelijk gewild is: transparante massaliteit.

 

Huiselijke rust

Het imposante productiegebouw is bekleed met zwartgelakte metalen profielplaten die normaal als dakafwerking worden gebruikt. Ook hier weer een goed uitgekiende dualiteit tussen enerzijds de sérieux en anderzijds de speels-heid waarvoor Winderickx’ architectuur wil staan. Dezelfde indruk krijg je als je het gebouw betreedt. Via een riante inkomhal kom je in een ruim ontworpen kantoorgedeelte. Ondanks de bedrijvigheid overvalt je een gevoel van bijna ‘huiselijke’ rust. Het zorgvuldig uitgekozen materiaalgebruik en de zin voor detail en kwaliteit zijn duidelijk merkbaar. Op het gelijkvloers is een grijze betonnen gietvloer voorzien waarop wandelementen in zwart schrijnwerk met gefumeerd glas en tropisch hardhouten lamellen resulteren in een leuk afwisselend spel van open en gesloten. Opvallend is ook hier dat de gevelbekleding in aluminium lamellen het contact met de buitenomgeving kadreren en storende directe zontoetreding voorkomt.

Naast de beschikbare ruimte voor kantoren en werkplekken wordt er ook veel aandacht besteed aan de ontvangst van gasten en klanten. Aan de ontvangstbalie naast de inkomzone kunnen bezoekers wachten in een cosy corner met luxueuze zetels en tapijt – gekozen samen met de decoratrice –
en aangepaste verlichting. Hetzelfde geldt voor de ontvangstruimte achteraan de trap: door de combinatie van de verlichting, de comfortabele zitmeubelen en de keuken met toogelement waan je je eerder in een luxeappartement dan in een bedrijfsgebouw.Deze filosofie wordt over de ganse lijn doorgetrokken. Steven Winderickx: ‘Wij vinden het belangrijk dat de klant zich betrokken voelt bij het ontwerp en de uitvoering van de werken. We beslissen nooit boven de hoofden van de opdrachtgevers of dringen nooit dingen op. We beschouwen onze taak meer als het begeleiden van de klant in esthetische keuzes. Dat gebeurt steeds samen in overleg. Zelfs tijdens de uitvoering van de werken. Op die manier kom je tot een degelijk onderbouwd gezamenlijk resultaat waar iedereen tevreden over is. Geen compromis. En daar past de samenwerking met de producenten, ingenieurs, uitvoerders, decorateurs en tuinarchitecten perfect in.’ De kantoorruimtes stralen stijlvolle functionaliteit uit: een perfecte combinatie van verlichting, bureau’s, kasten, stoelen…

 

Bedrijfsfilosofie als motivatie

Via een zwarte betonnen prefabtrap – die als een sculptuur centraal in het ontwerp zijn plaats opeist – kom je op de verdieping. Ook hier dezelfde ingrediënten: gefumeerd glas gevat in zwart schrijnwerk, houten lamelwanden, verlaagde plafonds in geperforeerd gipskarton met geïntegreerde ventilatie, strak hedendaags meubilair met perfect gecombineerde verlichting en accesoires. De architect koos op de verdieping voor een zwart parket als vloerbekleding. Naast enkele vergaderruimtes en grote kantoorruimtes werden op de kopzijde van het gebouw de directiekantoren ingeplant. Vaak wordt er qua inrichting en afwerkingsgraad een onderscheid gemaakt tussen de directie- en de personeelsruimtes. Bij Power Solutions is daar geen sprake van. Hun filosofie is er één van gemotiveerde mensen die samen in het bedrijfsverhaal stappen en het in alle afdelingen uitdragen. De uniformiteit van afwerking en inrichting in alle ruimtes is daarvan een gevolg en een bewijs. Het hangt ervan af hoe je het bekijkt. Tussen het productiegebouw en het kantoorgebouw bevindt zich een bufferzone met sanitair, bergingen en technische ruimtes. De inplanting van de grote parking achter het bedrijfsgebouw en de groene buffer voor en naast het gebouw met geïntegreerde parkeerplaatsen voor bezoekers werden samen met een tuin-architect geoptimaliseerd en uitgewerkt. Tot slot wijst Steven Winderickx op de inplanting van het gebouw. Quasi symetrisch aan de andere kant van de straat ontwierpen ze een ander volledig zwart kantoorgebouw waarbij ze dezelfde krachtlijnen hanteerden. Deze twee referenties van BOfA architecten vormen een poort tot de achterliggende KMO-zone. Beide stralen ze ontegensprekelijk dezelfde klasse en kwaliteit uit. State of the art. Dat is wat de architectuur van BOfA architecten en hun zaakvoerder Steven Winderickx kenmerkt. BOfA is gehuisvest in een oude kartonfabriek van overgrootvader Winderickx in de rand van Brussel. Het is kenmerkend dat deze oude industriële site architecten in 2019 inspireert tot het bouwen van unieke en bijzondere KMO-gebouwen met heel veel zin voor ambachtelijke beroepstrots.

Tekst: Johan Geerts
Foto’s: Jo Pauwels

 

BOfA architects
Steenweg op Halle 158 – 1640 Sint-Genesius-Rode
t. 02 380 53 31
info@bofa-architects.be – www.bofa-architects.be