Architecten Achtergael

Architecten Achtergael

Begin oktober nam de Gentse bouwonderneming Wyckaert zijn intrek in een gloednieuw hoofdkwartier. Het gebouw, gelegen aan de Ottergemsesteenweg, is vanaf de E17 te zien en valt vooral op door de gevelbekleding in groene keramische tegels, wat voor een erg genuanceerde uitstraling zorgt: afhankelijk van de lichtinval of het moment van de dag lijkt het gevelbeeld voortdurend te veranderen. “De keramische tegels zijn ontworpen in twee formaten met een verschillend golvend reliëf in een groene kleur die verwijst naar het  bedrijfslogo van de bouwonderneming. Door deze golving en de afwisseling tussen de twee formaten ontstaat er een breking van het licht. Het effect is dat het gebouw er op een zonnige of bewolkte dag volledig anders uitziet”, vertelt Lieven Achtergael van Architecten Achtergael, dat het gebouw ontwierp.

Het nieuwe hoofdkantoor is opgevat als uithangbord van de bouwonderneming. Even opvallend, maar minder zichtbaar voor het oog, is de manier waarop het kantoor en de loods geïntegreerd zijn in één ontwerp. Meestal wordt een kantoorunit voor een bouwbedrijf naast een werk- en stapelloods gebouwd. Niet in dit geval: een enveloppe omhult de loods en het vier verdiepingen tellende kantoorgebouw als één geheel, gescheiden door een ommuurde binnentuin.  “Je kan het complex zien als een grote boot met een stuurcabine. Het gebouw wordt letterlijk bestuurd door de mensen die daar boven zitten”, legt Lieven Achtergael uit. “De keuze om het kantoorgebouw en de loods te koppelen versterkt ook de identiteit van Wyckaert. De locatie aan de autostrade is heel zichtbaar, waardoor het gebouw een ankerpunt wordt in de omgeving. Tegelijkertijd zorgt de binnentuin voor de nodige intimiteit.” De omhulling met keramiek strekt zich uit over alle entiteiten, waardoor ook de loods een veredelde uitstraling krijgt. Verder is er gekozen voor veel glaswerk. In de kantoortoren wisselen kamerhoge raampartijen af met grote betonnen luifels die dienst doen als natuurlijke zonnewering. “De uitkragende luifels zijn een soort van etalagekap die meer diepte en volume geeft aan de toren”, legt project-architecte Isabelle Dierickx uit. “Het glas zit 1,5 m dieper dan de gebouwgevel, wat er niet enkel voor zorgt dat de zon geweerd wordt, het geeft ook een geborgen gevoel aan de gebruiker.”

Het kantoorgebouw is vrij eenvoudig opgebouwd. De plint omvat de ontvangstruimte, vergaderzalen, eetzaal en enkele kantoren. Daarboven zijn de kantoren gestapeld in vier quasi gelijke verdiepingen. Een centrale kern fungeert als spil tussen de verschillende ruimtes en niveaus. “De betonnen kern regelt niet alleen de verticale circulatie en functionele ruimtes, maar is ook een soort van herkenningspunt binnenin het gebouw”, legt Isabelle Dierickx uit. “Errond zijn alle kantoren gepositioneerd. Die zijn volledig beglaasd, zodat er voldoende privacy is, maar ook contact met de rest van de werkvloer.” De transparante indeling met glazen wanden zorgt ervoor dat tot diep in het gebouw aangenaam natuurlijk licht aanwezig is. Toch kan elk kantoor afgesloten worden door semi-transparante gordijnen. Zij zorgen er mee voor dat het kantoorgebouw een zekere huiselijkheid uitstraalt. Het interieur is zacht en sober, met vooral op het gelijkvloers enkele bijzonderheden zoals de balie in zwarte natuursteen en sculpturale draaitrap in metaal. “Wyckaert wil vooral een aangenaam kader creëren voor de eigen medewerkers. De glazen wanden en sobere materialen zijn niet alleen een esthetische of praktische keuze, maar een vertaling van de transparante en eerder horizontale structuur in de organisatie. Het nieuwe kantoorgebouw moet een plek zijn waar je ‘thuiskomt’. Zo is de kopse zijde van de centrale betonkern op elk niveau afgewerkt als kitchenette of printernis, waar zich ook de flexplekken of social corners bevinden die samenwerking en ontmoeting stimuleren. Er is zelfs een fitnessruimte voorzien op kelderniveau. Het is een heel humaan gebouw geworden dat zich maximaal richt op de gebruiker: er wordt gewerkt, maar er is ook ruimte voor rust en ontspanning.”

Een belangrijke rol is weggelegd voor groen, dat op verschillende manieren wordt geïntegreerd. Bovenop het gelijkvloerse dak is een daktuin aangelegd en op het gelijkvloers situeren zich twee ommuurde binnentuinen. Een kleine ter hoogte van de overdekte inkom, die zowel de cafetaria als de lobby bedient. En een grote tussen loods en kantoorgebouw, die een zicht op groen creëert vanuit de cafetaria, de vergaderzalen, de lobby en de gelijkvloerse kantoren. “Zodra je binnenkomt, betreed je een andere wereld: je verlaat de harde asfaltvlakte en wordt direct omgeven door licht, lucht en groen”, vertelt Isabelle Dierickx. “De binnentuinen zorgen voor privacy en rust, in contrast met de drukke autosnelweg en soms harde wereld van de bouw.”

Het nieuwe kantoorgebouw haalt vlot de BEN-norm. Om het complex te verwarmen en af te koelen wordt er gewerkt met een BEO-veld. Zonnepanelen voorzien in de bijna volledige energiebehoeften, er zijn groendaken en waterrecuperatie. “Duurzaamheid komt op verschillende vlakken tot uiting”, aldus Lieven Achtergael. “Dat gaat van de typische toepassingen tot de keuze voor beton en keramiek, materialen die niet verslijten of kapot gaan en het gebouw mee klaarstomen voor de toekomst.”

Tekst: Bart De Maesschalck
Foto’s: Dennis De Smet

 

Architecten Achtergael
Burgstraat 22A – 9000 Gent
t. 09 267 00 80
mail@achtergael.be – www.achtergael.be