Architectenbureau Naert

Architectenbureau Naert

Van zand tot afwerking. Dat is de leuze van Van Hulle Bouwservice. Dat hun nieuwe onderkomen het visitekaartje van het bedrijf zou worden, stond vast. En hoe kan je beter tonen dat je bij hen voor meer dan louter bouwmaterialen voor de ruwbouw terecht kan, dan een gebouw te ontwerpen waarbij showroom en kantoren de allure van een grote villa hebben. Met een mooie architecturale waarde en tot in de puntjes afgewerkt want dat trekt niet alleen klanten aan, ook voor de werknemers is het ‘thuiskomen’…

Met een locatie langs de drukke N35 waar behalve een steeds uitdeinende industriezone ook andere handelsactiviteiten toenemen, wou Van Hulle van de beperking een troef maken en een gebouw creëren dat zelfs voor voorbijrazende auto’s niet onopgemerkt bleef. Een speelse stapeling van volumes vormde het uitgangspunt voor het ontwerp dat in handen was van Architectenbureau Naert. Wouter Naert: “Het bovenste volume zweeft boven het blok waarin kantoren en toonzaal zich bevinden. De uitkraging en het slanke horizontale lijnenspel zetten deze visie extra kracht bij. De oude kantoren waren verspreid over twee naast elkaar gelegen gebouwen. Het nieuwe gebouw had als doel alle burelen en toonzalen onder hetzelfde dak te brengen. Het biedt ook heel wat flexibiliteit door de verschillende polyvalente ruimtes en de aparte unit die een uitbreidingsmogelijkheid biedt voor de firma Van Hulle. Visibiliteit vanop straat was niet alleen belangrijk voor Van Hulle zelf, maar ook voor sommige achterliggende bedrijven, vandaar de nis in het gebouw. Bereikbaarheid en circulatie op de site waren eveneens heel belangrijke factoren om mee te nemen in het ontwerp. Net als de mogelijkheid om een ruimte te creëren die voor verschillende functies benut kan worden.”

De vele activiteiten langs de drukke straat zorgen voor de nodige dynamiek en leven in de buurt. Daar wou Architectenbureau Naert op inspelen door een gebouw te ontwerpen dat uitblinkt in transparantie. Met de 2000 m2 aan glas springt het vanop de ringlaan meteen in het oog. Iets dat wordt versterkt door het licht verheven effect van het gebouw. “Tielt is een stad met verschillende hoogtes. Alle binnenwegen liggen in een lichte helling maar deze strook is vlak. Daarom wou ik het gebouw graag iets optillen zodat de bezoekers in het gebouw iets hoger staan dan de auto’s die voorbijrijden zodat het voor die laatste lijkt alsof het op een sokkel staat. Het gebouw staat ook effectief op palen die afgestemd werden op een functie als semi-ondergrondse en open parkeergarage. Een bijkomende troef van het gebouw is dat het eigenlijk vier volwaardige gevels telt.”

Circulatie is een belangrijk punt, zeker met de vele vrachtwagens die dagelijks in- en uitrijden. Daar heeft Architectenbureau Naert op voorhand lang op gebroed. “Vrachtwagens en bezoekers komen immers langs dezelfde weg het terrein op. Wij hebben ervoor gezorgd dat vrachtwagens en bestelwagens aan de achterkant van het gebouw kunnen parkeren en na het ophalen van hun bestelbon in het bureel achter langs de andere gebouwen op de site kunnen doorrijden om te laden en lossen. De uitrit bevindt zich langs een andere straat. Die mooie circulatie kan bovendien door de logistieke medewerkers perfect vanuit hun kantoor worden gevolgd. Voor de bezoekers hebben we dan weer parkeerplaats voorzien opzij en aan de voorzijde van het gebouw én zelfs in de ondergrondse parking.”

Een mooie brede entree aan de achterzijde van het gebouw leidt hen onder een luifel meteen naar de toonzaal. Die is ook bereikbaar met de lift vanuit de ondergrondse parking. Belangrijk want een ander streefdoel van de architect was om het gebouw volledig rolstoeltoegankelijk te maken. Bij de indeling van het gebouw is erop gelet dat geen vierkante meter verloren ging. Die indeling is opmerkelijk want waar je aan de voorzijde van het gebouw twee niveaus kan lezen waarin zich de toonzaal met hoge plafonds bevindt, kan je er achteraan drie onderscheiden. Daar is met split levels gewerkt om het volledige programma aan bureauruimtes en kantoren te realiseren en toch in elke ruimte voldoende lichtinval en contact met de toonzaal of het binnenplein te hebben. Daar waar dat niet het geval is, in de meer centrale blokken, zijn sanitaire functies, berging en technieken ondergebracht. Dwars op deze langwerpige balk kwam een extra ‘zwevende’ verdieping waarbij een glazen volume uit een doos lijkt te schuiven. Ook deze ingreep draagt bij aan de dynamiek en beleving van het gebouw. Daarin schuilt een multifunctionele evenementenruimte met bar en terrassen die uitermate geschikt is voor recepties, lezingen of productpresentaties. Het zwevende effect van dit bovenste volume wordt niet alleen in de hand gewerkt door de vormgeving maar ook door de integratie van technieken. In de ruimte tussen de ‘zwevende’ vloerplaten lopen immers grote ventilatiebuizen die het hele gebouw bedienen. Vanop de bovenste verdieping heb je niet alleen een weids uitzicht op de omgeving, ook de groendaken bieden het gebouw een mooie indruk en zorgen voor thermische isolatie en een betere regenwateropvang. In combinatie met luchtverwarming en de andere energetische ingrepen leidt het tot een bijna energieneutraal gebouw.

In materialisatie spreekt het voor zich dat er zowel in het interieur als in het exterieur sterk de nadruk wordt gelegd op de producten waar het bedrijf zelf mee aan de slag gaat. Het is dan ook een echt visitekaartje van dit familiebedrijf: sober maar hier en daar met mooie en leuke accenten. De raampartijen, die opgetrokken zijn uit aluminium profielen en grote glaspartijen met glas-op-glasprincipe, zijn indrukwekkend. De grote oversteken die niet alleen een esthetische functie hebben – namelijk het lijnenspel accentueren – maar ook een functionele – ze fungeren als zonwering – zijn bekleed met keramische grootformaat tegels. Aan de achterzijde van het gebouw is er een passage in baksteen voorzien. Deze verlijmde donkergrijze genuanceerde gevelsteen voegt een huiselijk element toe. Hier en daar zijn er metalen elementen zoals de vluchttrap en de hellingen die de door de nis losstaande units met elkaar verbinden. Maar vooral de uitvoering van de keramische tegels van 3m op 1m60 als gevelbekleding toont de bezoeker een staaltje van vakmanschap en vooruitstrevendheid, keramiek is niet voor niets de core business van het bedrijf. In één van de niet toegankelijke nissen kreeg de keramische gevelbekleding een wel heel speciale print, namelijk dat van een bos. Dit verwijst naar de bomen iets verderop en geeft de indruk dat je gewoon naar buiten kijkt. De materialisatie van het gebouw is dus niet enkel een steekkaart van wat ze in huis hebben, ze hebben het ook zelf uitgevoerd en daarmee geanticipeerd op toekomstige trends. Hetzelfde geldt voor alle uitgevoerde keramische vloeren met betonlook – met 1m20 op 1m20 opnieuw grootformaat – in het interieur. “De basisstructuur is beton, een grijs en redelijk neutraal materiaal. Maar de combinatie met glas en hout, wat je vaak in woningen ziet opduiken, zorgt ervoor dat de toegevoegde materialen nog meer tot hun recht komen en warmer ogen. Dat is hier ook gebeurd. We hebben bovendien gewerkt met nagespannen beton waardoor we doorhangende balken konden vermijden en de vloerplaten een vlakke onderkant bieden. Het voordeel van deze bekiste vloerplaten is dat je naar een betonplafond kijkt met een mooie rasterstructuur van 1m20 op 80cm. Deze ruwe afwerking wordt afgewisseld met afwerkingen in gyproc en met tegelplafonds die op hun beurt soms een akoestische rol vertolken. Opnieuw krijg je dus verschillende soorten afwerkingen te zien die bovendien functioneel zijn. Door de complexiteit van het gebouw hebben we ook de basisverlichting sober gehouden. Niettegenstaande werden hier en daar wel speelse en leuke accenten gelegd met de verlichting (vb inkom en de bar)”

Ondanks of net omwille van de diverse invullingen binnenin kreeg het gebouw exterieur dus een eenvoudige en rustgevende uitstraling. Maar de architectuur is niet louter functioneel. “Ze is ook gevoelsmatig. In die zin dat je door bepaalde oversteken en nissen sfeer creëert en tegelijkertijd lichtinval, schaduw en diepte in het gebouw krijgt. Ik ben ook uitermate tevreden met de beleving en dynamiek die het gebouw oproept. Dat heeft het in grote mate te danken aan een minimale ingreep, namelijk het licht zwevende effect. Net zoals de toevoeging van het extra zwevende en dwarse volume op het dak daarin een rol speelt. Ik ben blij dat iedereen is meegegaan in dat verhaal. Een andere sterkte is de hoge mate van afwerking. In look en feel voelt het bijna huiselijk aan. Daardoor is het veel meer dan louter een industrieel bedrijfsgebouw.”

Tekst: Sam Paret
Foto’s: Rudy Peire & beeld collectief (Lucas Despriet) voor Delta Light

 

Architectenbureau Naert
Hille 83 – 8750 Zwevezele – Wingene
t. 051 46 65 38
info@architectnaert.be – www.architectnaert.be