MAX8 architecten

MAX8 architecten

Gedurfde & avontuurlijke staalbouwwoning

 

Een moderne, industriële constructie. Een staalbouwwoning die alle traditionele bouwoplossingen en geijkte woningtypologieën ver achter zich laat. Gedurfd en avontuurlijk. Zo’n platgetreden pad verlaten is enkel mogelijk middels de excellente begeleiding van een architect mét visie. Iemand die bewezen heeft dat hij of zij anders durft en kan ontwerpen. Typisch MAX8 architecten en hun creatie Stro-B.

 

Een jong koppel in het Tiense, klaar voor een unieke woonervaring in staal. Een perceel van 134 are, waarvan 95% agrarisch gebied en een klein stukje grond in tapse vorm voor bebouwing. Die input kwam als eerste binnen bij MAX8. En architecten Inez Hermans en Tom Verheyen lieten er hun wetenschappelijke benadering op los. Efficiënt, nuchter en zakelijk, maar met gevoel voor humor, spanning en fascinatie. Op zoek naar maximale ontwerpvrijheid, rekening houdend met de bouwparameters zoals perceel, omgeving, budget en bouwvoorschriften. “Als architecten willen wij in de eerste plaats ruimtelijke architectuur bouwen met moderne vormgeving. Openheid staat centraal, net zoals de relatie binnen-buiten. Bijgevolg wordt in een gebouw geen ruimte en geld verspild aan formalistische spielerei, maar streven we naar rationaliteit in concept en constructie. Ruwbouw is vaak afwerking, een kostenbesparend principe”, aldus Tom. Komt neer op carte blanche bij project Stro-B? Quasi. De opdrachtgevers wilden vanaf minuut 1 een strakke staalbouwwoning. Alsook zwarte gevels en zwart aluminium schrijnwerk, überhaupt geen luifels of dakoversteek, wel slaapvertrekken op de verdieping. De tuin moest in de toekomst nog aanpasbaar zijn aan hun latere leven. Een zwembad en poolhouse, die opties bleven open. Tot daar de verlanglijst, een wereld van mogelijkheden lag open voor MAX8 architecten.

 

Tom: “De woning met kleine praktijk waar de vrouw des huizes patiënten ontvangt, laat zich het beste omschrijven als een cycloop van staal en glas. Een futuristische, zwarte machine die als het ware speelt met de zwaartekracht en woonconventies. Je herkent echo’s van brutalistische architectuur en case study houses – experimentele stalen woningen van modernisten uit de jaren 50-60 die toen al vonden dat we anders moesten gaan bouwen. Aan de buitenkant contrasteert de woning met het gedateerde rurale karakter, binnen is ze geraffineerd afgestemd op contact met het landschap. Een deel van de gigantische tuin wordt trouwens ook agrarisch gebruikt. Dit valt heerlijk te beleven vanuit de woonst. De bewoners genieten permanent van de ruimtelijkheid van het interieur en de omgeving.” Bijzonder is ook de uitkragende verdieping die 5 m zweeft zonder kolommen eronder – een concept dat je niet zo vaak ziet, maar perfect haalbaar is bij een stalen geraamte. Voor de rest voorzagen Inez en Tom grote raampartijen in de zij- en achtergevel in zwart gemoffelde aluminium. De gevels zijn uitgevoerd in zwarte stalen sandwichpanelen. De beglazing is meestal zonwerend, aan de straatzijde valt ook de zwart getinte beglazing op voor extra privacy.

 

“Architectuur heeft altijd een kader. Het perceel en zijn onmiddellijke omgeving zijn parameters die het ontwerp even sterk definiëren als het bouwprogramma en het budget, zij het in een abstracte, haast wetenschappelijke vorm.” Een ultraspeciaal design, zou je zo denken als je voorbijloopt. Bij het uitdenken daarvan is MAX8 architecten niet over één nacht ijs gegaan. Het perceel is vooraan slechts 4 meter breed… een tapse vorm bleek de oplossing. Een keuze die mee beïnvloed werd door de bouwvoorschriften. Een beperking? Hoegenaamd niet, de vorm biedt net ontzettend veel potentieel. Het bovengrondse volume was te klein om het ganse bouwprogramma uit te voeren. Een concept herdenken is in zo’n geval een goede zaak. De zitruimte kreeg een plekje in de kelder, allesbehalve gewoon. En ja, op en top leefbaar! “We hebben het zo gemaakt dat de vloer van de eetkamer in glas is voorzien. De eetkamer op het gelijkvloers en de zitkamer in de kelder zijn verbonden door een trap in een grote vide. Die zorgt voor de relatie tussen de 2 ruimtes. Via het trapgat in de kelder kijk je 2 verdiepingen hoog… van ruimtelijkheid en openheid gesproken”, aldus Tom. De smalle toegang van het perceel was voor het werfverkeer een heuse uitdaging. Maar het resultaat is een compromisloos gebouw dat heel wat expertise en inzet van alle bouwpartners uitstraalt en inmiddels volop waardering oogst.

 

In deze woning is de ruwbouw ook meteen de afwerking. Betonnen kelderwanden bleven zichtbaar, idem dito voor de plafonds in beton, alsook stalen liggers en kolommen. De hele sfeer van het interieur wordt bepaald door de constructie van de woning. Noem het gerust ‘pure en eerlijke architectuur’, kostenefficiënt bovendien. Duurzaam en energiezuinig? Wederom: check. De bewoners bereikten ondertussen een E-peil van 7, dat is pakken beter dan een BEN-woning. Dit komt door de milieuvriendelijke technieken, zoals de integratie van een bodem/water warmtepomp waarbij de aardwarmte voor sanitair warm water en verwarming via de vloer zorgt. Er is ook een ventilatiesysteem met warmterecuperatie en de geïnstalleerde zonnepanelen wekken zowat 7.150 Wp op. Het motto van MAX8 architecten is niet voor niets ‘reduce to the maximum’… maximum architectuur vol ruimtelijkheid en openheid, met bewezen haalbaarheid. De architecten puurden een maximale woonervaring uit de woning die de grenzen opzoekt van een vrij conventioneel gegeven: een compact, vrijstaand huis. Hun technische knowhow gebruikten ze om mooier, efficiënter, prijsmatig interessant en avontuurlijker te ontwerpen. Een trigger voor toekomstige bouwers om verder te kijken dan de traditionele constructies. Visionair en future proof zijn is een keuze. Grijp die vrijheid! “Wees niet bang om anders te zijn en anders te doen. Laat je begeleiden door een bekwame architect die je project van design tot oplevering opvolgt en meer dan dat. Voel visie en toewijding, dan zit je goed”, besluit Tom. MAX8 Architecten is het vertrouwen alvast 100% waard, zo blijkt ook hier. Oftewel: een vrijstaande staalbouwwoning met kantoorruimte kan je op twee manieren benaderen… saai of innovatief. Het werd dit laatste. Naar grote tevredenheid van de bewoners. Ze hebben al een tijdje kunnen wennen aan het leven in dit vernieuwende huis en ze werken hun verdere plannen uit: de tuinwerken zijn gestart, inclusief aanbouw poolhouse met zwembad. PS: Waar de naam Stro-B vandaan komt? MAX8 architecten gebruikt de initialen van de opdrachtgevers voor aanduiding van hun projecten. Niet zomaar een naam dus. Wel een unieke manier om de connectie met de klant te bewaren – die leeft nog lang door in het architectenverhaal.

 

Tekst: Katrien De Vocht
Foto’s: Yannick Milpas voor At Home Publishers

 

MAX8 architecten
Processieweg 43 ı 3980 Tessenderlo
t. 013 66 25 53
www.max8.be