Architectuuratelier De Jaeghere

Architectuuratelier De Jaeghere

Infinity. Dat was het thema dat Architectuur-atelier De Jaeghere, net als de andere deelnemende architecten, meekreeg voor de nieuwe kijkwoning van villabouwer Multibat. Het ontwerp moest klanten laten dromen en de opdrachtgever tegelijkertijd een nieuw ‘high end’ jasje aanmeten. Hun keuze viel op dat van Architectuuratelier De Jaeghere omdat ze in deze tijdloze en vernieuwende woning die zowel rust als kracht uitstraalt, hun thema het best vertaald zagen.

Multibat wil op alle vlakken een frisse wind door de organisatie laten waaien. De nieuwe kijkwoning speelt daarin een belangrijke rol. Voor het nieuw aangekochte perceel bij Astene/Deinze schreven ze daarom een ontwerpwedstrijd uit met ‘Infinity’ als bijzonder thema. Steven De Jaeghere: “Wij interpreteerden dat als oneindigheid in de zin van een sterke relatie tussen binnen en buiten en met als visie ‘het huis van de toekomst’ waarbij alle nieuwe technieken aanwezig zijn. Tegelijkertijd moet een kijkwoning een breed publiek aanspreken dus wij wilden met ons ontwerp ook mensen triggeren. Een boeiend thema dat wij eigenlijk in elk project proberen toepassen.”

De locatie aan de drukke steenweg tussen Deinze en Gent is enerzijds meegenomen omwille van de visibiliteit, maar anderzijds heeft het ook een impact op het ontwerp. Het is niet bepaald het grootste perceel, maar toch wou Architectuuratelier De Jaeghere er het gevoel van ruimtelijkheid opwekken. “Het concept is een compositie van vlakken met als bindende factor het horizontale vlak van de luifel. De minimalistisch vormgegeven horizontale schijf verbindt de verticale vlakken en loopt rondom door waardoor er vooraan aan de inkom en achteraan overdekte ruimtes en terrassen ontstaan en diverse sferen. Het spel tussen die twee zorgt ervoor dat de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Het laten spreken van de vlakken wordt in plan gradueel opgebouwd, onder meer door toevoeging van de tuinmuur. Zo krijg je een verschaling vanaf de straatzijde.”

Wat de luifel nog doet, is gasten uitnodigen om een kijkje te komen nemen. Hun nieuwsgierigheid wordt vervolgens achter de tuinmuur beloond met een prachtige waterspiegel. Die bevindt zich ter hoogte van de bespreekruimte aan de voorzijde waarmee de architect extra beleving creëert. Beleving die bovendien versterkt wordt door het glazen volume van deze vergaderruimte. De lage tuinmuur als visuele buffer beperkt de inkijk vanop straat, en zorgt voor verbinding en intimiteit.

Wanneer we de woning binnenkomen, worden we ontvangen door een dubbelhoge ruimte als inkomhal. Die vide laat het licht van bovenaf guitig binnenvallen en brengt ruimtelijkheid waardoor de bezoeker wordt verrast. In de leefruimte krijgen we een opsplitsing tussen de zithoek en de leefkeuken door een multifunctionele roomdivider. Aan de kant van de zithoek is deze kastenwand een bibliotheek met ruimte voor herinneringen die meegaat in het donkere pallet van het plafond waardoor deze ruimte een intiem en gezellig rustpunt in de woning wordt. Dat versterken de gordijnen ’s avonds nog meer. Aan de kant van de leefkeuken is het dan weer een strakke witte muur die een canvas vormt om kunst tentoon te stellen. De roomdivider helpt dus om elke ruimte zijn eigen karakter te geven, de geborgenheid van de zithoek versus de leefkeuken die een sterke relatie aangaat met de tuin en omgeving. Die leefkeuken kent een opstelling met kastenwand, eiland met vrije tafel en een overdekt gedeelte.

Een ingewerkte deur in de kastenwand maakt verbinding met een functioneel gedeelte met daarin bijkeuken en wasplaats. Als onderdeel van de woning van de toekomst vinden we op het gelijkvloers nog de master bedroom terug, een trend die wel vaker lijkt voor te komen. Die krijgt een hotelopstelling met een bed, kastenwand, dressing en geïntegreerde badkamer die samen een geheel vormen.

Bovenop de horizontale luifel vinden we een volume terug dat gereserveerd is voor de kinderen. De twee kinderkamers met tussenin een gedeelde badkamer bereik je via de zwevende trap in de inkomhal. De nachthal toverde Architectuuratelier De Jaeghere om in een multifunctionele ruimte. Door die breder te maken en door toevoeging van een zetel en televisie overstijgt die zijn louter functionele doel. Een ruimte die bovendien kan meegroeien met de kinderen en later een gameroom of bureau kan worden.

Als huis van de toekomst beschikt deze kijkwoning met warmtepomp met geothermie, ventilatiesysteem D, zonnepanelen en domotica ook over de meest recente technieken waardoor het nog lang actueel blijft. Daarbij toont de architect dat ondanks de vele en grote raampartijen, deze groene woning toch een energetisch doordacht concept kan zijn waarbij architectuur en energie hand in hand gaan. Iets waaraan de luifel in grote mate bijdraagt. Het is de ideale zonwering zonder in te boeten aan transparantie. De nodige schaduw is dus mee ontworpen.

Het concept van de woning wordt vertaald in verticale vlakken van gevelmetselwerk doorbroken door een horizontale rechthoekige luifel in een naadloze gladde pleister met een ivoorkleurige betonlook. Voor het gevel-metselwerk – bewust om huiselijkheid te creëren – werd gekozen voor de Linea7 7038 van Vande Moortel. Deze ecologische Brick7-formaat in een agaatgrijze tint helpt het lijnenspel dat de architect voor ogen had. Zo lopen de bakstenen vlakken onder de luifel gewoon door en dat zowel vooraan – binnen in de bespreekruimte – als achteraan bij de zithoek. Ook de materialisatie versterkt dus het gevoel van ‘infinity’. Ondanks de grote overspanningen, is de architect erin geslaagd om de luifel vrij minimalistisch te houden. Niet alleen door het smalle karakter, maar ook door de geïntegreerde dakrand. Een derde en warm accent wordt toegevoegd met de passage in houten lamellen die achteraan over de hele bovenverdieping doorloopt en daarbij onder meer als zonnescherm fungeert voor het raam op de verdieping. Ook het schrijnwerk draagt dus bij aan het spel van horizontale en verticale elementen. Zo brengt het in de inkom verticaliteit door het prononceren van het aluminium raamprofiel op de verdieping, een finesse die Architectuuratelier De Jaeghere graag in zijn projecten aanbiedt.

Ook in het interieur zijn er verwijzingen naar oneindigheid, onder meer in de vorm van de verlichting in de inkomhal en in de trekker van de deurgreep. Subtiel maar geslaagd. Verder kreeg dat interieur een warm en rijk karakter met duurzame materialen zoals natuursteen in de grootformaattegels in zachte natuurtinten of de marmeren spatwand van de keukenkastenwand. Het eiland en de zwevende trap in warme eik versterken het zachte en authentieke materialenpallet. Dat wordt onder meer gereflecteerd door het vergrijsd glas als balustrade langs de trap en schept ruimtelijkheid. Eenheid in kleur is er door het op elkaar afstemmen van het antraciet schrijnwerk, plafond en bibliotheek- en keukenkastenwand.

Kleur en beleving werd in het project vooral geïntegreerd door de aanwezigheid van kunst, als verlengde van architectuur. Multibat werkte daarvoor samen met een galerij die er graag exposeert. Het meest in het oog springende voorwerp daarbij is zonder twijfel het beeldhouwwerk bovenop de woning dat balanceert op het fijne raam en waarvan je je tot in het oneindige kan afvragen of die al dan niet de sprong waagt. Maar het thema ‘infinity’ komt vooral tot uiting in de architectuur.

“Je voelt de vlakken doorschuiven, dat lijnenspel hebben we heel bewust in het ontwerp gestoken. Zo bekomen we een mooie compositie van horizontale en verticale schijven die ook ruimtelijkheid in het project brengt. En die ruimtelijkheid voel je door bepaalde ingrepen in de drie dimensies, onder meer door het dubbelhoge karakter van de inkomhal en via reflecties door de waterspiegel en via doorzichten. Ook op die manier interpreteren we infinty. Dat vind ik persoonlijk heel geslaagd en het sluit aan op de architectuur waar we graag voor staan. Gelukkig was de bouwheer dezelfde mening toegedaan.”

Tekst: Sam Paret
Foto’s: Nick Cannaerts

 

Architectuuratelier De Jaeghere
Fonteinestraat 53
8700 Tielt
t. 051 46 60 69
atelier@stevendejaeghere.be
www.stevendejaeghere.be