Revolutie in de wereld van baksteenstrips

Revolutie in de wereld van baksteenstrips

Baksteenstrips zijn hot. Ze zijn een duurzame en plaatsbesparende oplossing om gevels te isoleren bij renovatie of om prefabwanden een gevelsteenlook aan te meten. Wienerberger pakt uit met een absolute primeur in de baksteenindustrie. Hun innovatieve productielijn vervaardigt rechtstreeks maatvaste en vormstabiele handvorm steenstrips, waardoor nabewerkingen zoals zagen of kalibreren overbodig worden. Via digitale engobering kan men bovendien kleur op maat bepalen en als kers op de taart verloopt het volledige proces CO2-neutraal.

Maat- en vormvast
De nieuwe state-of-the-art productielijn op de site in Kortemark produceert de strips onmiddellijk met een dikte van 2 cm. Er is dus niet langer materiaalverlies omwille van het zagen. Dankzij de unieke vormgevingstechniek verkleint Wienerberger ook de afwijkingen in dikte, lengte, breedte en kromheid. Met deze handvorm steenstrips met heel strikte maattolerantie spelen ze in op de noden van de prefabricatiemarkt die door de duidelijke link met modulair en circulair bouwen enkel aan belang zal winnen.

Kleur op maat
Met het digitaal engoberen tillen ze ook de kleurgeving naar een hoger niveau. Je kan het vergelijken met een digitale printer die op pixelniveau de gewenste kleur in een flinterdun kleilaagje op de gedroogde baksteenstrip aanbrengt. Die engobelaag wordt vervolgens mee ingebakken in de steenstrip. De ontwerper kan dus tot op de pixel het uitzicht bepalen, wat de creatieve mogelijkheden onbeperkt maakt. Digitaal engoberen komt meer en meer voor in de industrie maar wordt nu voor het eerst in België toegepast.

CO2-neutraal
Een andere primeur is het 100% CO2-neutrale proces. Het klimaatvriendelijke concept dat Wienerberger uitdokterde, is volledig opgebouwd rond gloednieuwe, elektrische productietechnieken. Zo werken de drogerij en oven volledig elektrisch, gevoed door een eigen PV-installatie en aangevuld met 100% groene energie. Daarmee schakelen ze ook het gebruik van fossiele brandstof uit in het productieproces. Dat proces laat bovendien toe de strips per 20 enkel en alleen te bundelen met straps, ze te stapelen op een retourpallet en te bundelen met een circulaire hoes. Met deze ecologische verpakking maken ze het duurzame verhaal compleet.

 

www.wienerberger.be