B2Ai architects

B2Ai architects

Werken, mobiliteit en een aangename leefomgeving creëren, het blijft een moeilijke oefening. Dat ondervond ook Westwing Park, het vroegere Accent Business Park, in Roeselare. B2Ai architects vond een oplossing voor het kantorencomplex dat aan de E403 de toegangspoort tot Roeselare vormt. Met een opvallend torengebouw beantwoordden ze aan de vraag naar extra kantooroppervlakte, geven ze het complex een nieuw gezicht én maakten ze ruimte vrij voor groen in het hart van de site. Het masterplan en de ontwikkeling voor deze site dateert al van 1998. In de voorbije 20 jaar groeide het uit tot één van de grootste kantoorlocaties van West-Vlaanderen met daarbij ook ruimte voor een hotel en de lokale politie- afdeling. In de loop der jaren rees echter de vraag of de laatste geplande ontwikkelingen – extra kantoren in diverse gebouwen – wel nog opportuun was en of het plan niet aan herziening toe was. Dieter Haemers: “Na een grondige evaluatie opperden we het idee om buiten het masterplan om, een groot gebouw op de kop van de site te voorzien als nieuwe landmark en het binnengebied met groen in te vullen. Een beetje naar analogie met Central Park. De site kent een behoorlijke dichtheid en op die manier konden we de footprint van gebouwen verminderen en groenbeleving introduceren. Om de flow van alle auto’s te verbeteren en het parkeren wat meer te stroomlijnen komt er enkel nog één parkeergebouw met een groengevel aan de zijde van het centrale groene plein. En we brengen het openbaar vervoer tot op de site. Dat leek ons een veel duurzamere oplossing en gelukkig zijn de stad en de andere betrokken instanties ons daarin gevolgd.”

Een iconisch gebouw ontwerpen dat zowel een functionele als architecturale parel is, dat was de betrachting van B2Ai architects. “Een beeldbepalend zicht dat al van ver opdoemt. Met een publieke plint en 12 verdiepingen aan kantoren heb je sowieso een hoog gebouw. Het masterplan voor de site bestaat uit kwadranten, de footprint stond dus ook vast. Wij wilden deze toren wel absoluut een sculpturale vorm meegeven. Vandaar de gestapelde volumes die groter worden naar boven toe en de tussenniveau’s met dieperliggende terrassen. Hun positionering geeft de gevel een zekere groei en dynamiek. De huid van diagonalen die we erover leggen zorgt voor eenheid in de totaliteit en uitstraling. Er ontstaat een subtiel spel tussen statigheid en dynamiek mede door de lichte nuances bij de vormgeving van die diagonalen.”

De onderste bouwlagen kregen lamellen met een zigzag-structuur, bij de twee verdiepingen daarboven evolueren ze naar ruiten om daarna een soort wafelijzerpatroon te vertonen. De tussenliggende verdiepingen met de dieperliggende terrassen introduceren nieuwe typologieën in de kantorenmarkt door zelfs in dergelijke hoogbouw kwalitatieve buitenruimte aan te bieden. Het feit dat deze als eerste verhuurd waren, bewijst de nood eraan.  Het gebouw heeft een ondergrondse parking van een bouwlaag dat zich deels onder het nieuwe middenplein bevindt. De publieke plint op het gelijkvloers dat aansluit bij het centrale park is er vooral om een meerwaarde te bieden aan het collectieve leven op de site. Dus behalve een onthaal vind je er ook horeca, gemeenschappelijke lunchruimtes, douche’s, een businesslounge en flexibele vergaderzalen. De overige 12 verdiepingen worden volledig ingenomen door kantoren waarbij het door de flexibele opbouw mogelijk is om een divers aanbod van ruimtes aan te bieden. “Elk niveau is opdeelbaar in maximum vier gelijke delen, waarbij elk deel voldoet aan alle normeringen. Uit ervaringen met vorige kantoorgebouwen weten we dat die vraag naar diverse groottes leeft. Een kleine onderneming kan op die manier toch op de gewenste locatie terecht, terwijl grotere bedrijven meedere delen of zelfs een heel niveau kunnen reserveren. Dat idee zat vroeg in ons ontwerp vervat, vandaar ook de centrale kern van waaruit elk deel even snel bereikt kan worden. Die kern met functies als technieken, trappen en liften, zorgt er eveneens voor dat het daglicht rondom in de kantoren maximaal blijft. Elke huurder kan zijn of haar eigen kantoor vervolgens zelf inrichten waarbij rond die kern zaken als archief, berging en kitchenette meest voor de hand liggend zijn zodat de lichtrijke buitenzone als kantoor kan fungeren. Met overal ramen van vloer tot plafond en 360° zicht rondom een dankbare werkplek.”

Om het welzijn van de werknemers op de site op hetzelfde niveau te brengen, wordt het binnengebied dus als park ingericht. Door de centrale ligging ervan genieten alle omliggende gebouwen ervan. Deze cruciale ingreep zorgt echt voor een groene long. Eens het ontwerp van Buro Bossaert – met retentiedak voor waterbuffering, biodiverse beplanting en via heuvelvorming zelfs aandacht voor bomen – op volle groei zal zijn, zal het bijdragen aan een mooie en klimaatrobuuste omgeving. Door dit deel van de site autovrij te houden, kan het zijn functie volop uitspelen. Ook het openbaar vervoer kwam daarbij aan bod.  “In samenwerking met de Lijn hebben we  kunnen verkrijgen dat er een bus tot op de site zal rijden. Dat was voorheen niet het geval maar voor ons cruciaal om de mobiliteit te optimaliseren en het groene binnengebied autovrij te houden. Er zijn ook aanpassingen gebeurd aan bestaande fietsnetwerken die de bereikbaarheid van de site helpen vergroten. Dit alles draagt bij aan de opwaardering van Westwing.”

De bijzondere uitstraling van Westwing Tower – dat gerealiseerd werd met een betonskelet – dankt het behalve aan de vormgeving ook aan de materialisatie en dan specifiek aan de combinatie tussen de grote glaspartijen en de bronskleurige aluminium lamellen die de huid van diagonalen vormt. Zo zijn alle gevels – zowel de transparante als de ondoorzichtige delen – met glas afgewerkt. De kleuren van beide beglazing werden op elkaar afgestemd om zo weinig mogelijk onderscheid te hebben en het geheel als een volume kan spreken. Dat benadrukt ook de vorm. En door op de hogere tussenverdiepingen de dieperliggende delen met afgeronde hoeken te voorzien, krijg je daar een zachtere benadering tegenover de scherpe lijnen in het buitenontwerp.

De technische verdieping helemaal bovenaan zit mee in de vormgeving en is dus van afstand niet zichtbaar. Er is gekozen voor vooruitstrevende technieken. Zo hebben de kantoren minimaal 70% raamoppervlakte tegenover de buitenwandoppervlakte en garanderen klimaatplafonds – in combinatie met andere elementen, zoals warmtepomp en CO2-sensoren – de goede luchtkwaliteit in de kantoren. Het hele project doorloopt de procedure om het BREEAM Execellent-certificaat te behalen. Het wordt zo het eerste kantoorgebouw in West-Vlaanderen met de op één na hoogste certificatie binnen BREEAM. Dankzij alle maatregelen die tot nu toe werden genomen haalde Westwing Tower voorlopig een Outstanding-score in de BREEAM Design Phase.

Alles werd dus in het werk gesteld om een aangenamere werkomgeving te creëren voor iedereen in het Westwing Park, inclusief B2Ai architects zelf die er een kantoor hebben in het aanpalende gebouw. “We hebben inderdaad volop ingezet op het welzijn en dus gekozen voor kwaliteit boven kwantiteit. Zaken zoals de bewuste keuze voor hoge plafonds, ramen van vloer tot plafond maar vooral de integratie van het centrale park en de verbeterde mobiliteit maken het naast de architecturale kwaliteit van het project tot de duurzame hotspot die we voor ogen hadden.”

Foto’s: B2Ai architects

 

B2Ai architects
www.b2ai.com