Van biologische coatings tot intensieve stoomreiniging

Van biologische coatings tot intensieve stoomreiniging

Van biologische coatings tot intensieve stoomreiniging: hoe APP All Remove inzet op duurzaam gebouw- en patrimoniumbeheer

Gevels verfraaid met graffiti kunnen prachtige kunstwerken opleveren. Toch zijn veel graffiti ongevraagd en tasten ze de uitstraling van gebouwen en hun directe omgeving aanzienlijk aan. Een kwarteeuw geleden kwam APP All Remove met een duurzame oplossing om dergelijk vandalisme, maar ook andere vormen van verontreiniging zoals vocht en omgevingsvervuiling, preventief aan te pakken: met zelf ontwikkelde biologische producten reinigt, beschermt en onderhoudt het bedrijf uit Kontich diverse bouwwerken, van woningen en openbare gebouwen tot standbeelden en bruggen. Dat het Antwerpse Havenhuis en het Station Luik-Guillemin het hele jaar door stralen, is louter aan APP All Remove te danken. ‘Vooral omgevingsvervuiling is de laatste jaren enorm toegenomen’, benadrukt zaakvoerder Peter Nuijs. ‘Soms ziet een nieuw gebouw  er na een vijftal jaar al vuil uit. Door op voorhand de juiste coatings te  gebruiken vermijd je dat. Niet alleen behoudt het pand langer zijn waarde en uitstraling, het is ook makkelijker te reinigen. Graffiti bijvoorbeeld verwijder je dankzij onze speciale coating gewoon met water.’

Duurzaamheid als ankerpunt
APP All Remove is een familiebedrijf dat goed 25 jaar geleden in Nederland werd opgestart door Peter Nuijs’ vader. Vandaag runt zijn broer de Nederlandse vestiging, hij de Belgische. Duurzaamheid vormt het fundament van hun verhaal. APP All Remove werkt enkel met stoom- reinigingen en biologische coatings die 100% biologisch afbreekbaar zijn. Voor de ontwikkeling en productie wordt samengewerkt met  internationale onderzoeksinstituten en universiteiten. ‘Mijn vader heeft destijds een Zweeds bedrijf overgenomen, gestart door een professor die een biologische coating op zetmeelbasis had ontwikkeld om zijn schip te beschermen tegen algen en mos’, vertelt Nuijs. ‘Later kwam een vriend met het idee om het product ook toe te passen op gebouwen ter preventie van graffiti. Uiteindelijk bleek dat het vuil van een geïmpregneerde gevel gewoon met water kon afgewassen worden. Vandaag passen we nog steeds dezelfde principes toe volgens dezelfde filosofie: met eenvoudige technieken en ecologische materialen als water en stoom houden we bouwoppervlakken op duurzame wijze proper. Gevels, wanden en vloeren blijven langer schoon en zijn eenvoudiger te reinigen.’

Impregneren met kleur
Een van de recentste innovaties is ThefAPP Coulour, een kleurimpregnering voor beton- en metselwerk. Met die moleculaire technologie worden bouwwerken op een fijne manier bijgekleurd, zodat ze hun authentieke uitstraling behouden. ‘Zeker beton wordt snel vaal en vlekkerig’, aldus Nuijs. ‘De impregnering zorgt ervoor dat een gevel in één beweging bijgekleurd én beschermd wordt tegen vocht en vervuiling.’ Een voorbeeld is het Afrika Museum in Tervuren. Daar werden de betonnen wanden in een stijlvol wit gezet. In Roeselare werd het Proximus-gebouw dan weer geretoucheerd, met een prachtige, moderne uitstraling tot gevolg. Bescherming, onderhoud en design gaan met andere woorden hand in hand. ‘Door bepaalde geveldelen een andere kleur te geven, kan je specifieke functies accentueren of de identiteit van je bedrijf opnemen in je gebouw’, legt Nuijs uit. ‘In het Universitair Ziekenhuis in Gent bijvoorbeeld hebben we uitgebreide  testen gedaan en zullen op termijn de betonnen kolommen in het blauw gezet worden. Onze techniek is iets helemaal anders dan een gebouw bijschilderen. Verf vraagt veel onderhoud, omdat ze snel onthecht en erg UV-gevoelig is. Uiteraard ondervindt ook onze impregnering invloed van zonlicht, maar ze is veel kleurvaster. We garanderen tien jaar kleurbehoud. Omdat het product zich bindt met het zand in het beton,  behoudt dat zijn authentieke uitstraling. Vlekken en bewapening worden gemaskeerd, maar de granulaten, contouren en texturen blijf je gewoon zien zoals ze zijn.’

 

APP All Remove
Prins Boudewijnlaan 17 – Unit 10
2550 Kontich, België
t. 03 685 75 05
info@appallremove.be
www.appallremove.be