Samenwerken in schoonheid

Samenwerken in schoonheid

Bouwbedrijf dhulst’ groeide uit zijn voegen in de Lierse stationsbuurt. Verhuizen naar industrieterrein Duwijck bleek de beste optie, ondanks de aanvankelijke twijfels van Sophie D’Hulst over de L-vorm van het perceel. Architecte Sophie Van Noten zag meteen het voordeel en zorgde voor een verrassende inplanting van de site waar het hele team blij mee is: het kantoorgebouw achteraan, de loods vooraan. Goed voor een minimale hinder van de aan- en afrijdende vrachtwagens én een huiselijker gevoel.

Sophie en Sophie, spontaan succes
De twee creatieve dames vormen al langer een professionele en ondertussen ook vriendschappelijke tandem. “Ik denk niet dat ik altijd de meest voorbeeldige ‘bouwheer’ was voor ons eigen project, maar Sophie en ik verstaan elkaar wel met één woord. We delen onze liefde voor esthetiek en ‘anders dan anders’ denken. Zie ik te harmonieuze en voorspelbare interieurs, dan wil ik het nét iets anders doen. Het gelijkvloers kreeg dan ook een compleet andere visuele invulling dan de rest van het pand.”

Lokaal zit bij dhulst’ in de genen
De aannemer gaat niet verder dan 25 kilometer weg uit de omtrek van geboortestad Lier. In die regio is meer dan genoeg moois te doen. Architecte Sophie Van Noten deelt haar gevoel voor schoonheid en de liefde voor de Pallieterstad ook met modeontwerper Dries, haar oom. De prachtige overdekte ligplaatsen op de Binnennete voor de vaartuigen van De Moedige Bootvissers zijn van haar hand. Met dhulst’ realiseerde ze al enkele sporthallen en renovaties van statige herenhuizen. Geslaagde combi van bio-ecologisch, upcycling en techniek “We kozen niet voor industriebouw, wel voor bio-ecologische alternatieven. Ons nieuwe kantoor vormt zowel een heerlijke werkplek, als de showroom van ons kunnen en is een labo voor de toekomst. Het blauw van ons logo trokken we door in de opvallende geglazuurde gevelsteen. Binnen kozen we voor tactiele muren, veelal geleemd, en zowel zachte als felle tinten.”

Eyecatcher in de inkomhal: de sierlijke draaitrap van ter plaatse gestort beton. ‘Van Belgische maklij’ staat hier hoog in het vaandel.  Voorbeelden hiervan zijn onder andere de monumentale podiumtrap en de houten en aluminium ramen. De gordijnen zijn op komst, die worden geweven in West-Vlaanderen. Een ander groot aandachtspunt: een aangename akoestiek en binnenklimaat. In het sanitair stelen recuptegels en -lavabo’s van de Brusselse Rotor Demolition Company de show. “We pasten met plezier het gouden advies van Inge Nuyens van Dox Projectinrichters toe: ‘20% recupereren,  20% upcyclen en 60% nieuw’. De groene achterwand in onze keuken bijvoorbeeld bestaat uit de marmeren traptreden van ons vorige gebouw. In zaal ‘Patrick’, een ode aan mijn vader, is het tafelblad gemaakt van een oude sportzaalvloer.” De toog van ambachtelijk gestampte leem in de refter – die ook fungeert als polyvalente ruimte – is dé ontmoetingsplek voor bedienden en arbeiders. En het is de plaats om te toosten op Wim, de dierbare collega die vorig jaar samen met zijn vrouw om het leven kwam bij een tragisch ongeval.

Bijzondere landmark, vlot gemanifesteerd
Wim zou superfier geweest zijn bij het zien van de nieuwe dhulst’-thuis. Alles klopt, maar blijft ver weg van afgelikt en braaf. Deze site is eclectisch knap en technologisch tot in de puntjes doordacht met onder andere geothermische verwarming, extra dikke isolatie, een enorme waterbuffer en een batterij laadpalen. “Ik ben heel dankbaar voor het enorme inlevingsvermogen van Sophie, voor de topploeg aannemers die in een recordtijd kwaliteit neerzette en – last but not least – onze eigen dhulst’-bouwhelden.”

dhulst’
Duwijckstraat 18
2500 Lier
t. 03 489 13 36
info@dhulst.be – www.dhulst.be