Govaert & Vanhoutte Architects

Govaert & Vanhoutte Architects

Lange tijd misten kantoorgebouwen esthetiek en beleving maar dat is gelukkig veranderd. Tegenwoordig vertolken ze prominente rollen en sommige zijn echte eyecathers die een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op potentiële huurders. Dat geldt zeker voor Waregem Business Park, de stijlvolle kantoren ontworpen door Govaert & Vanhoutte die de Waregemse skyline een nieuwe troef bezorgen.

Het was projectontwikkelaar ION die hen inschakelde om een ontwerp te maken voor een complex van vijf kantoorgebouwen met centraal hun eigen hoofdkantoor. De referenties van Govaert & Vanhoutte indachtig, beoogden ze ook hier een landmark voor de omgeving. Damiaan Vanhoutte: “Het perceel bevindt zich langs de expresweg vlakbij de oprit van de E17, naar mobiliteit en visibiliteit toe een ideale locatie. Het gaat om een heel lange strook waarbij we ervoor gekozen hebben om crescendo te gaan richting de middelste gebouwen en dan weer iets af te bouwen waardoor je zowel aan de zijkanten als achteraan toenadering vindt naar de omgeving. We wilden absoluut vermijden om zoals elders steriele blokken neer te planten. Het idee was om plateaus per verdieping te laten verschuiven. Dat spel met verschillende plateaus realiseerden we door middel van naspanning. Op die manier konden we grote
uitkragingen creëren door die ter plaatse te gieten. Dat geeft een rustig beeld omdat je geen zichtbare balken hebt en je kan ook makkelijker weg met technieken. Het gelijkvloerse plateau legden we bewust iets hoger om de transparantie naar de omgeving te versterken. Er ontstaat een soort sokkel door die samenhang van de onderste verdiepingen maar daarna krijg je telkens een afzonderlijke opgroeiing van diverse plateaus.” Het resultaat is een heel eigentijdse architectuur waarbij elk gebouw door het spel van die horizontale plateaus een heel bewegend karakter krijgt. En door het niveauverschil van het terrein bewegen de plateaus van de verchillende gebouwen ook lichtjes ten opzichte van elkaar waardoor de illusie ontstaat dat ze niet enkel in en uitdeinen maar eveneens op en neer dansen. Dat zorgt voor interessante perspectieven wanneer je eronder staat.

Anderzijds vormen ze wel duidelijk een geheel. Dat wordt versterkt door een beperkt materialenpallet. Dan spreken we over beton, glas en hout. De plateaus kennen een heel duidelijke vormgeving door die betonboorden. Daar tussenin heb je volumes die bestaan uit puur glas waardoor in de kantoren gewerkt kan worden met natuurlijk daglicht. Waar de zon in dat spel van uitkragingen te veel ruimte zou krijgen, werden houten lamellen aangebracht om die te temperen. Hout zorgt bovendien voor een warme toets waardoor het nog beter blendt in de omgeving. Direct in combinatie met de groendaken en bij uitbreiding met de rest van het landschap. Voor de parking werd gewerkt met uitgewassen beton wat een leuke uitstraling geeft door de zichtbare kiezels. Extra troef voor de gebouwen is de topbox die op elk dak terugkomt. “In samenspraak met de gemeente Waregem mochten we heel dens en hoog bouwen waardoor de mogelijkheid er was om een soort bekroning van de diverse volumes te voorzien. Die herkenbare zwarte boxen die je al van ver ziet opdoemen zijn unieke vergaderzalen. Door de aanwezigheid van een dakterras en hier en daar een kitchenette zijn ze ook geschikt voor kleine events.”

In totaal is Waregem Business Park goed voor ruim 11.000 vierkante meter kantoorruimte  – een mix van flexibele vergaderruimtes, landschapskantoren en meer private werkplekken – en 250 ondergrondse en 125 bovengronds parkeerplaatsen. Er zijn laadruimtes voor elektrische wagens, deelwagens en fietsen. Elk gebouw heeft zonwerend glas, ledverlichting, groendaken en warmtepompen. Via een eigen ontwikkeld geothermisch systeem wordt warmte en koelte uit de bodem gehaald en hoeft er geen gebruik worden gemaakt van fossiele brandstoffen. In de kantoorruimtes is gewerkt met koelplafonds als duurzaam en energiezuinig alternatief voor de airco. In de koelplafonds werd bovendien ook akoestische isolatie voorzien die het geluid die erdoor komt goed absorbeert. Deze plafondkoeling is een watergedragen afgiftesysteem dat door koud water te laten stromen warme opstijgende lucht koelt en waardoor je de kamertemperatuur stabiel kan houden. Alles werd dus in het werk gesteld om dit project CO2-neutraal te maken.

Dat niet alleen, ook het bouwproces zelf verliep klimaatneutraal en dat is uniek. Zo werd de uitstoot van CO2 gecompenseerd door duurzame bouwtechnieken te gebruiken. Voor het eerst in België is de CO2-productie van alle materialen die gebruikt zijn om dit gebouw te bouwen – staal, glas, isolatie en beton, goed voor 16.500 ton CO2-uitstoot – gecompenseerd. Wat niet via duurzame technieken op de werf kon, werd verminderd via een klimaatproject in Afrika. “Klimaatneutraal bouwen moet de standaard worden. Enkel zo kunnen we de doelstellingen halen om minder CO2 uit te stoten. Wij weten dat het kan en hoe het moet, maar je hangt af van je opdrachtgever. Met ION heb je gelukkig een partij die daarin zelfs het voortouw neemt. Met de intussen volle bezetting is Waregem Business Park in alle opzichten geslaagd. De kantoren zijn modern en comfortabel en tegelijk  klimaatadaptief. Zonder dat we te veel franjes hebben moeten uithalen. Eigenlijk hebben we gewoon ons gezond verstand gebruikt en de logica gerespecteerd. Het gebouwencomplex kan als een trendsetter gezien worden omdat alle nieuwe visies die we in de loop der jaren hebben verworven, erin verwerkt zitten. Daarnaast heeft het architecturaal een grote aantrekkingskracht. Werkgevers kunnen daardoor én een fijne werkplek aanbieden aan hun personeel én hun bedrijf een zekere uitstraling geven.”

Foto’s: Tim Van de Velde (exterieur) &
Wim Van Eesbeek (interieur)

 

Govaert & Vanhoutte Architects
www.govaert-vanhoutte.be