Govaert & Vanhoutte Architects

Govaert & Vanhoutte Architects

Practice what you preach. Een bedrijf dat uitblinkt in duurzame en innovatieve technologie moet dat ook met zijn eigen kantoorgebouw doen. En dat is precies wat Snowball doet. Sober en apart springt het er als architectuurgebouw uit en laat het iedereen langs de E17 genieten. Getekend, Govaert & Vanhoutte. De aarde warmt op aan een verschroeiend tempo. Er valt geen tijd te verliezen om onze uitstoot te verminderen. Snowball wou daarom een state-of-the-art cleantech hub als kantoor waar ze met gelijkgestemden aan de toekomst kunnen werken. Dat doen ze zowel met mooie en propere producten als in magnifieke kantoren. Toen de vraag kwam om een gebouw te ontwerpen dat de mogelijkheid in zich droeg om te groeien en eventueel bepaalde ruimtes te verhuren, trok Govaert & Vanhoutte dan ook resoluut de duurzame kaart. Een logische keuze met bedrijven als Smappee en Snowball die zelf actief zijn in de wereld van duurzame energie. Damiaan Vanhoutte: “Een hot topic en fantastisch om zien dat beide bedrijven in de lift zitten. We kozen voor een speciale structuur voor het gebouw met boxen tussen de plateaus die verschuiven. In de basis zit alles op een grid van 6 meter met kolommen die mooi doorlopen. Vervolgens maakten we per verdieping hetzelfde volume maar verschoven we dat tot tegen de kolommen en in verschillende richtingen. Een mathematische benadering die toch voor eenheid zorgt. Ondanks de grote oppervlakte van het gebouw, want dat moest intern toekomstige groei toelaten zonder in de typische Vlaamse koterijenarchitectuur te vervallen wanneer uitbreiding nodig mocht zijn. Het idee is dat je eerst verder denkt en de totaliteit van het terrein in acht neemt om dan terug te keren naar wat er op dat moment wordt gevraagd. Dat is volgens ons ook de taak van een architect.”

Als gevolg van het verschuiven komen sommige glazen boxen in het licht te liggen. Dat daglicht is voor een kantoor een zegen. Tegelijkertijd kan het in de zomer voor oververhitting zorgen, maar aluminium lamellen in bepaalde zones behoeden het daarvoor. Op die manier ontstaat een spel van plateaus die mooi boven elkaar staan, boxen die verschuiven en lamellen die overdadig zonlicht blokkeren. Het resultaat is een logische, abstracte compositie, versterkt door de betonnen lamellen op het gelijkvloers. Daardoor lijkt alles wat erboven zweeft wat lichter.

Dit sokkelvolume krijgt door deze ingreep een aangenaam en groot terras. Boven deze sokkel zweven de diverse plateaus met als belangrijke schakel tussen beide, de glazen box. Dat publiek volume herbergt onder meer een restaurant en andere ontmoetingsruimtes en linkt onthaal en showroom beneden aan het werken boven. Het gebouw gaat ook op een logische manier om met zijn omgeving. Je betreedt het langs de minder drukke achterzijde via een binnenpatio door de aanwezigheid van een achterliggende loods. Stapsgewijs kom je gradueel meer in aanraking met de in beide richtingen voorbijrijdende auto’s. In de publieke zone en in de kantoren kijk je over de autosnelweg uit op het groene landschap terwijl je beneden in de sokkel iets onder de berm zit waardoor je zowel visueel als naar geluid een buffer hebt.

Betonnen plateaus en lamellen, glazen volumes en fijne aluminium lamellen op de verdiepingen. Govaert & Vanhoutte koos ook voor Snowball voor een duidelijk en beperkt materialenpallet. Grote glaspartijen verwelkomen het daglicht in het kantoor en creëren extra comfort. Om direct zonlicht op de ramen te vermijden waar nodig werd geopteerd voor de architecturale zonwerende lamellen van DUCO. Door het contrast met de brede betonnen lamellen op het gelijkvloers krijg je een soort dialoog tussen beide en lijken de fijne aluminium lamellen bijna gespannen draden. Het brute beton beneden wordt extra in de verf gezet door de combinatie met zwartgeschilderde Heraklith panelen die als duurzame oplossing werden gekozen omwille van de akoestiek, isolatie en brandveiligheid. Theatrale gordijnen dienen zowel de akoestiek als de flexibiliteit van het gebouw dat nu en dan ook wordt ingezet als expositieruimte voor kunst.

Deze co-creatiehub van Snowball, goed voor 12.000 vierkante meter, is duidelijk uitgetekend met een langetermijnvisie. Lead by example is hun adagium en dat zijn geen holle woorden. Zelf bouwen ze een gloednieuw en toekomstgericht energiemanagement systeem op basis van artificiële intelligentie. Hun eigen site is volledig CO2-neutraal dankzij allerlei nieuwe energietechnieken. Veertig slimme laadpalen sieren de parking, er is een zonnepark van 180 kWp gekoppeld aan een gigantische batterij om het overschot aan zonne-energie op te slaan en een hoogtechnologische ijsbuffer van 300.000 liter zorgt winter en zomer voor een gelijkmatige, aangename temperatuur. Snowball neemt dus het voortouw om andere bedrijven te tonen dat duurzame technologie werkt en dat je energieneutraal kan ondernemen. Dat duurzaam ondernemerschap faciliteren en promoten verzoenbaar is met mooie architectuur en Snowball dus ook architecturaal op de kaart staat, danken ze dan weer aan Govaert & Vanhoutte.

“Wat wij doen is mathematiek verzoenen met esthetiek en functionaliteit. Dat doen we voor elk project en dat vormt de basis voor succes. Niet alleen voor ons maar ook voor de klant die een betaalbaar, mooi en flexibel gebouw wil. Hier werd dat mogelijk door op een grid te werken waardoor je een bepaalde sytematiek en hiërarchie krijgt. Een beetje naar analogie met de Japanse bouwkunst. Dat doen we zelfs in woningen waar het voor rust zorgt. In kantoren creëert het behalve rust ook polyvalentie. Je kan immers met wanden schuiven al naargelang de invulling of de  gewijzigde functies die je later aan ruimtes  wil geven. Architecturaal is vooral het spel  tussen rust en beweging interessant in dit  project. Enerzijds voel je de rust van de plateaus, maar anderzijds ervaar je geen gesloten box door de verschuivingen die we hebben doorgevoerd. Maar het grote succes van dit project ligt in zijn expansie, een proces dat versneld werd door de huidige energieproblematiek. Bedrijven die willen investeren in slimme en groene technologieën, worden daar terecht voor beloond. Die vernieuwende spirit waart daar zeker rond. Als architect is het boeiend om met dergelijke mensen in contact te komen en voor hen te mogen ontwerpen. Dan wil je ook een ondernemend gebouw realiseren dat matcht met hun innovatieve karakter.”

Foto’s: Tim Van de Velde

 

 

Govaert & Vanhoutte Architects
www.govaert-vanhoutte.be