Zo makkelijk heb je nog nooit een nieuwe badkamer gekozen

Zo makkelijk heb je nog nooit een nieuwe badkamer gekozen

Wat hebben het eerste vrijstaande bad (1902), de eerste spoelrandloze wc (1979) en de eerste handenvrije kraan met ingebouwde zeep-dispenser (2018) met elkaar gemeen? Ze komen allemaal uit de koker van het badkamermerk Ideal Standard. Vandaag blijft het merk verder innoveren vanuit het designatelier in Italië. Wij trokken naar de hoofdzetel in Brussel en kregen een introductie tot de nieuwe filosofie SingularTM.

Toolkit voor architecten
Eén concept waarmee je de volledige inrichting van je badkamer bepaalt? Geef toe: dat is handig. En dat is precies wat het nieuwe SingularTM belooft: eindeloze mogelijkheden, één leverancier, één  aanspreekpunt. In deze nieuwe filosofie komen design, expertise en producten samen in een eenvoudig en flexibel proces. Aan jou om te mixen en te matchen.

Het geheim? Elk product uit elke designlijn is op elkaar afgestemd. “SingularTM is daardoor een toolkit”, meent hoofddesigner Roberto Palomba. “Elke architect kan ermee aan de slag om de perfecte badkamer te ontwerpen. Van douchebak over kraanwerk tot toilet en zelfs toiletrolhouder. Je kan combineren uit verschillende designlijnen, maar ook andere kleuren of afwerkingen kiezen. Zo krijgen dezelfde producten telkens een andere identiteit en vereenvoudigen we finaal de creativiteit.”

In planfase mee aan tafel
Die creativiteit vereenvoudigt Ideal Standard ook samen met de architect. “We werken sowieso vaak samen met projectontwikkelaars. Als zij hotels, wijken, kantoren of appartementen zetten, zetten wij ons ook graag mee aan tafel in de ontwerpfase”, vertelt marketingmanager Steven Van Loock. “Wat is het idee van de architect? Welke sfeer moet het interieur uitstralen? Daarna gaan we volgens het SingularTM-principe op zoek naar de ideale combinatie van producten. Wil de architect een extra accent leggen? Dan bekijkt ons designteam altijd wat er mogelijk is. Bijvoorbeeld een bepaalde kleurnuance of een hoger hendeltje aan een kraan? Onze productcapaciteit is voldoende groot om die optie te bespreken.”

Designatelier in Italië
Het maatwerk bij Ideal Standard gebeurt vanuit Italië waar Palomba een divers designteam aanstuurt. Zijn ontwerpers laten zich inspireren door de hedendaagse trends, maar evengoed door iconische designklassiekers. Denk maar de Tipo-Z: een wasbak in één stuk die een reïncarnatie is van de klassieker uit de jaren vijftig. Of de intelligente en automatische mengkraan Intellimix die in 2021 nog een Red Dot Design Award in de wacht sleepte in de categorie productontwerp.

Duurzaam design
Je kan er vandaag niet meer omheen – en terecht trouwens: als je bouwt, moet de ecologische voetafdruk naar beneden. En dus is kiezen voor één leverancier sowieso al een goed idee, vindt Van Loock. Maar Ideal Standard zet ook in op duurzaam design, en daarvoor neemt het enkele bijzondere maatregelen. Door over te stappen op hernieuwbare energie bespaarde het sinds 2019 al 2.500 ton CO2 en 1,3 miljoen kWh. Verder recycleert het ook 80% van alle keramiekafval, bant het plastic uit de productieateliers en zet het volop in op aluminium en diamatec. Sinds dit jaar wil Ideal Standard bovendien transparant zijn naar klanten en publiceert het van meer dan 7.000 producten een zogenaamd Environmental Product Declaration (EPD). Die toont de volledige levenscyclus van het product in kwestie. Wie duurzaam en hedendaags design wil in de badkamer, weet dus waarnaartoe.

Ideal Standard
www.idealstandard.be