Schellen Architecten

Schellen Architecten

Vandaag woedt the war on talent in veel sectoren. Om medewerkers te vinden en vooral te houden, kan een aangename werkplek doorslaggevend zijn. De Kempense ICT-groep Van Roey wou met hun nieuwbouw dan ook inzetten op een slim en sfeervol kantoor  dat daarnaast architecturaal aantrekkelijk was. Schellen Architecten combineerde een heel functioneel ontwerp aan design waardoor Kempus zijn poortfunctie optimaal benut.

Een goede werkomgeving is cruciaal om mensen aan je bedrijf te binden. Dat zette Van Roey ertoe aan om te investeren in een gloednieuw kantoor, want de plek in Turnhout waar ze voordien zaten, voldeed op dat vlak niet langer aan de huidige normen. Turnhout heeft bovendien niet dezelfde aantrekkingskracht als steden zoals Antwerpen waar veel jongeren hun geluk zoeken. Het besef dat een speciaal gebouw nodig was dat inspeelde op nieuwe werkvormen, deed hen uiteindelijk kiezen voor het ontwerp van Schellen Architecten. Reginald Schellen: “Mensen combineren vandaag thuiswerk met op kantoor aanwezig zijn. Er is dus behoefte aan flexibiliteit, met diverse werkplekken maar vooral met aandacht voor het community aspect. Dat betekent goede en aangename vergaderruimtes en toffe lunch- en ontspanningsmogelijkheden. Met een restaurant op de bovenste verdieping en tal van kleine maar op de bovenste verdieping ook een grote conferentieruimte en dakterras, hebben we daar in dit project veel aandacht aan besteed.”

Voor de site waar de opdrachtgever dit perceel met parking had aangekocht, was er een RUP van kracht die de mogelijkheid openliet voor een torenvolume. Laureaat van de ontwerpwedstrijd, Schellen Architecten, had die optie te baat genomen om een minimale footprint te realiseren. “Compact bouwen geniet altijd de voorkeur. Op die manier kan je efficiënt en duurzaam werken en is er ruimte voor omgevingsaanleg die je bij het gebouw kan betrekken. In feite hebben wij in dit project een kubus gemaakt met een vierkant grondplan en een compacte centrale kern. Door die opbouw ontbreken zichtbare kolommen op de werkvloeren en krijg je een heel flexibel en aanpasbaar gebouw met verplaatsbare glazen wanden. De beslissing om vrij snel in bouwteamformule te werken met opdrachtgever Van Roey, aannemer Vanhout.pro en studiebureau Vörtgang heeft ook bijgedragen aan het succesvolle verloop en het geslaagde eindresultaat. Daardoor zijn we ook binnen het vooropgestelde budget en timeframe kunnen blijven.” Kempus telt in totaal 9 bouwlagen. In de ondergrondse verdieping zijn parkeerplaatsen en de technische installatie voorzien. Op het gelijkvloers is er het onthaal en de ‘Digital innovation center, met een kleine filmzaal. Het onthaalmeubel werd samengesteld met schijven van een dode boom die ze moesten vellen. e volgende 6 verdiepingen zijn gewijd aan kantoren met vergaderruimtes die voorzien zijn van alle nieuwe communicatietools. De bovenste verdieping (+7) is opnieuw een publieke bouwlaag en bevindt zich op 30 meter hoogte. Met hightech ontmoetings-, event- en vergaderruimtes, de ‘Roeftop’ restaurant en een ruim, zuidwest-georiënteerd terras kunnen zowel interne mensen als externe bezoekers genieten van elk mogelijk event. En vooral van het adembenemende zicht over de boomkruinen heen tot in het centrum van
Turnhout. Om dit terras mogelijk te maken, nam Schellen Architecten een hap uit de kubus op de bovenste verdieping.

Het gebouw bestaat uit een vierkant van 24 meter op 24 meter met een centrale kern van 8 meter op 8 meter. In die kern zitten de liften, sanitair, technieken en kitchenettes. Door te werken met dragende wanden in prefabbeton kon er op de werf snel worden gewerkt. Met om de tien dagen een verdieping realiseerde het team de ruwbouw in een mum van tijd. Alles gebeurde met zichtbeton dat niet werd gepleisterd, waardoor de ruwbouw op veel plaatsen ook afwerking werd in het industrieel ogende interieur. Dat vroeg een heel nauwkeurige voorbereiding waarbij alle details op voorhand uitgedacht moesten worden, wat het team in het BIM-model uitvoerde. “Door op die manier te werken creëer je duurzame gebouwen in de zin van een goede structuur die een ruïne voor de toekomst kan zijn. Daar geloof ik heel sterk in. Niet in het afbreken en opnieuw gebruiken, maar in het flexibel en aanpasbaar maken van gebouwen waardoor ze over afzienbare tijd een andere functie kunnen bekleden. Met dit eenvoudig concept waarbij geen enkele kolom zichtbaar is en door middel van verhoogde, demonteerbare vloeren met tapijttegels en de modulaire glazen wanden, kan dit gebouw probleemloos functiewijzigingen aan.”

Architecturaal is Kempus meer dan louter een kubus. Door gebruik te maken van terrassen en verticale zonwerende vinnen in architectonisch beton krijg je een heel beeldbepalend gebouw. Zo werd er om de twee verdiepingen een rondgang gecreëerd, waarbij je een terras hebt dat helemaal rond het gebouw loopt. De andere verdiepingen hebben altijd een terras op het zuiden. Mensen kunnen er gebruik van maken om even ongestoord te bellen, een frisse neus te halen en te bewegen. De terrassen fungeren ook als zonwering en dienen de brandveiligheid omdat ze brandoverslagwerend zijn. Samen met de verticale vinnen die onder 45 graden staan en de industriële buitentrappen als vluchtweg, geven ze de gevels een zekere dynamiek en het gebouw ook een esthetische meerwaarde. De twee publieke bouwlagen in zwart beton voorzien, versterkt de leesbaarheid van het geheel. Gezien de sector waarin ze actief zijn, wou Van Roey ook een slim gebouw en dat is Kempus zeker geworden. Het zit boordevol technologie zonder complex te zijn. Alle informatie en data worden samengebracht in een portaal waardoor die ter beschikking is van het beheer. Sensoren weten bijvoorbeeld wanneer mensen in de ruimte zijn en schakelen het licht aan. Wanneer niemand nog in het gebouw aanwezig is, wordt het alarmsysteem automatisch in werking gesteld.  De opdrachtgever wou ook een heel energiezuinig kantoor. Door zo compact te bouwen, een goede luchtdichtheid, geothermie, koelplafond-eilanden en de nodige PV-panelen op het bestaande magazijn werd er naar een E-peil 0 gestreefd, ongezien bij kantoorgebouwen. Verwarmen en koelen gebeurt via klimaatplafonds, gekoppeld aan een open koude-warmteopslag-systeem (KWO). Een heel interessant systeem waarbij de overtollige warmte in de zomer in de grond opgeslagen wordt om die in de winter terug af te geven. Via een warmtepomp en een netwerk van leidingen, bereikt deze grondwaterenergie de verschillende koelplafonds, waardoor verwarming en koeling heel efficiënt zijn. Door te kiezen voor koelplafond-eilanden – die ook ingezet werden voor de verlichting en akoestiek – werd ook het ruimtegevoel behouden. Al die ingrepen leidden naar het behalen van E-peil 0. Ook al het (regen)water op de site – zelfs van het bestaande magazijn – wordt opgevangen en heringezet voor het sanitair. Het overschot aan opgewekte elektriciteit wordt dan weer ingezet voor de laadpalen voor het eigen wagenpark. “Kempus is een voorbeeld op veel vlakken. Zowel inzake het succes van een bouwteam, als in het creëren van een aangename en hedendaagse werkplek die medewerkers aan het bedrijf kan binden. Daarnaast vervult het zijn poortfunctie als beeldbepalend torenvolume wanneer je aan de ring rond Turnhout passeert. En door zijn hoge mate aan flexibiliteit en aanpasbaarheid is het bestand tegen een maatschappij die steeds sneller lijkt te evolueren. Architecturaal hebben we voor een uitgepuurde vorm gekozen die evenwel nooit banaal is.”

Foto’s: Phillipe Van Gelooven

 

Schellen Architecten
www.schellen.be