Van Damme-Vandeputte architecten

Van Damme-Vandeputte architecten

Hoe kan je als bedrijf beter een nieuw verhaal starten dan met een gloednieuw kantoor? Niet, als je onze mening vraagt. Met een betonnen sokkel en daarbovenop een volume-
spel van enerzijds 2 uitkragende horizontale glazen volumes doorboord door een smalle verticale circulatiewand in donker hout, is dit bedrijf alvast klaar voor hun renaissance.
Al is dat in het geval van Wegmarkeringen De Groote niet helemaal juist. Eigenlijk zijn het twee bedrijven van twee broers die een generatie vroeger nog één bedrijf vormden die terug samen onder één dak komen onder Lieven De Groote. Dat betekende uiteraard een groot plaatsgebrek op één van de bestaande sites, ook omdat ze een drive-inloods wilden toevoegen voor hun vrachtwagens met geïntegreerde garage. Ze zochten en vonden een nieuw perceel in bedrijvenzone de Prijkels, langs de autosnelweg E17 tussen Kortrijk en Gent, van maar liefst 35.000m2. Architect Hannes Van Damme: “Daarop wilden ze een nieuwe logistieke en architecturale site met gebouwen die de rebranding kracht bijzetten. Voor de loods alleen al hebben we 25.000m2 ingenomen. De Groote heeft 360 nummerplaten en die voertuigen moeten dagdagelijks geladen en gelossen worden. Het nieuwe logistieke gebouw hebben we daarom opgevat als een drive-in zodat dit op maat van de noden en wensen van de klant is. Daarvoor komt het nieuwe hoofdkantoor dat architecturaal uitblinkt en waarbij vooral de betonnen sokkel het minder aantrekkelijk gedeelte van de site visueel buffert.”

Het nieuwe hoofdkantoor biedt plaats aan een 80-tal medewerkers. De vormgeving wordt in grote mate bepaald door de enorm lange plint. Het is een soort tuinmuur van 140 meter lang en vier meter hoog in plankenbekist beton die het perceel ook afsluit en de gradiënt vormt tussen publiek en privaat. “Daarop komen drie volumes die per bouwlaag twee meter vooruitspringen ten opzichte van die tuinmuur en die dusdanig zijn gestapeld dat ze een speels architecturaal geheel vormen. De trap- en liftkoker is het enige verticale element in de gevel. In het concept hebben we gestreefd naar puurheid door strakke volumes te laten spreken en die tegenover elkaar te laten verschuiven waardoor we tegelijkertijd terrassen en binnentuinen konden creëren op verschillende verdiepingen en in verschillende richtingen.” Het langste terras meet maar liefst veertig meter en kan ingezet worden voor evenementen. Maar overal vinden we terrassen terug en kwalitatieve buitenruimte die rechtstreeks in verbinding staat met de kantoren.

Het torengebouw heeft een kelderverdieping van om en nabij de 500m2. Die doet enerzijds dienst als archief maar vooral als ontspanningsruimte. Met een ruime fitness, twee golfsimulatoren en diverse tafelspelen is het er aangenaam vertoeven voor de medewerkers.  Van Damme – Vandeputte architecten trachtte die het gevoel van een soort nachtclub mee te geven door te werken met zwarte vloeren en plafonds en met zwart spiegelglas. De omgevingsaanleg met bosgroen rond de half ondergrondse verdieping zorgt bovendien voor een mooi kader. Op de gelijkvloerse verdieping situeert zich voornamelijk het ontvangstgebeuren, met zowel vooraan als achteraan ook nog lockers en sanitair voor de medewerkers. De inkomhal bevindt zich centraal bij de trap- en liftkoker. De eerste verdieping is goed voor bijna 700m2 aan landschapskantoren met centraal een open ruimte en rondom ingevuld met directie-kantoren, kleine en grotere vergaderzalen en individuele kantoren. Op de tweede verdieping bevindt zich de publieke zone met een grote evenementenruimte die gekoppeld is aan een daktuin. Hier kunnen diverse events voor 150 personen en interne opleidingen voor 200 personen plaatsvinden. Deze ruimte is gekoppeld aan een soort wachtruimte/lounge. Aan de andere zijde van de trap- en liftkoker is er een restaurant voorzien voor de eigen medewerkers en bedienden maar ook voor klanten, opnieuw met rechtstreekse verbinding naar een dakterras. Dankzij een privécateraar slagen ze er zo in het restaurantbezoek naar het kantoor te brengen. Door de locatie in een industriezone zijn er in de buurt immers weinig opties en de bouwheer wil ook graag alles in house houden. Getuige daarvan zelfs een appartement aan de achterzijde voor een conciërge die voor bewoning zorgt buiten de kantooruren en in het weekend.

In materialisatie schrijft het project een drie-eenheid van beton, hout en glas. Enerzijds is er de sokkel in plankenbekist beton, de volumes daarop zijn een combinatie van beton en grote glasvlakken die met een siliconevoeg netjes op elkaar aansluiten. De trap- en liftkoker van het nieuwe kantoor is dan weer bekleed met donker hout. “De afdruk van die houten bekleding is het negatief van de indruk in het beton. Samen vormen ze een mooie symbiose en dat kwam voort uit de samenwerking tussen Enjoy Concrete en Woodstoxx. Dat je een bepaalde eenheid en rust voelt wanneer je naar het gebouw kijkt, komt dus mede door die subtiele ingreep.” Het logistieke gebouw erachter heeft een zwarte gevelbekleding waardoor het als een soort backdrop fungeert voor het nieuwe kantoor. In het interieur zette Van Damme-Vandeputte, in samenspraak met de klant, volop in op beleving en een high-end afwerking. Met een vloerbekleding in Pierre de Varennes natuursteen die over alle verdiepingen is doorgetrokken – zelfs in de wanden van de trappenhal waardoor de indruk ontstaat van zwevende trapelementen die afgewerkt zijn met bronskleurige metalen elementen, fineer van gerookte eik afgewisseld met tapijt in zandkleurige tinten, wordt met het interieur resoluut een huiselijke stijl opgeroepen.

Voor het gebouw kwam er ook een ontwikkelde groenzone, ontworpen door Studio Verde, in een driehoekige vorm waarin onder meer populieren werden aangeplant. Dat wekt de indruk van een voortuin bij een woning waardoor er een buffer wordt gecreëerd tussen het kantoor en de straat. Rondom is er parkeerplaats voor ongeveer 150 wagens. Eveneens verborgen achter de betonnen plint zijn de technieken zoals de warmtepomp. Er werd immers ook ingezet op een duurzaam gebouw met onder meer ruim 1600 zonnepanelen op het dak van het logistieke gebouw die met behulp van een hoogspanningscabine op het net injecteren. Ze maken daarnaast de omschakeling naar elektrificatie van het eigen wagenpark. Vloerverwarming en klimaatplafonds zorgen ook voor een comfortabel gebouw om in te werken.

Er zitten in het project ook enkele speciale features. Onder het gigantische logistieke gebouw zit een regenwaterbuffer van maar liefst 2,5 miljoen liter. Daarmee kunnen de vrachtwagens zich bevoorraden om de wegen te reinigen. En op het dak van de tweede verdieping, helemaal bovenaan de trap- en liftkoker, is er een helispot voorzien. “We hebben getracht de architectuur en esthetiek te laten spreken en dat te koppelen aan duurzaamheid, functionaliteit en kwaliteit van materialen. Het is een gebouw waar het aangenaam werken is en waar er leuke sferen en zichten in zitten. De integratie van de vele terrassen en patio’s die doorheen het hele gebouw meanderen, versterken dan weer het binnen-buitenverhaal. Door in te zetten op beleving wil de bouwheer ook kandidaatmedewerkers aantrekken want de zoektocht naar technische profielen voor zijn bedrijf en in het algemeen is niet evident. Met alle inspanningen die hier gebeurd zijn, heeft hij alvast een streepje voor bij aanwervingen. En daarnaast is dit gebouw het startschot van een mooie en vernieuwde samenwerking met een veelbelovende toekomst voor de boeg.”

Beelden:
Van Damme-Vandeputte architecten

 

Van Damme-Vandeputte architecten
 www.vandammevandeputte.com