Erfgoed behouden met toekomstbestendige verlichting

Erfgoed behouden met toekomstbestendige verlichting

Geen stadsbeleving ’s avonds zonder goede verlichting. Het is misschien het meest onopvallende aspect in de inrichting van onze openbare ruimte, maar wel dat met het grootste gevolg als het afwezig is. Zonder verlichting staan al onze monumenten een groot deel van de dag  letterlijk en figuurlijk in het donker. Dan verliest pakweg Brugge een groot deel van haar aantrekkingskracht. Schréder hielp de stad met een upgrade van hun lantaarns en verzekerde zo de ‘nachtelijke’ toekomst van het iconische stadsbeeld.

De gebouwen, parken, pleinen en straten van Brugge worden al een eeuw lang verlicht door dezelfde lantaarns. Ze werden destijds gemaakt door plaatselijke ambachtslieden en het ontwerp is eigendom van de stad. Iedereen is het erover eens dat ze met hun charmante uiterlijk een meerwaarde betekenen. Maar er is ook een keerzijde aan de medaille want er zaten ouderwetse natriumlampen in en door de open bovenkant raakten ze vaak verstopt met spinnen en -webben. Fluvius, die de verlichting in heel Vlaanderen beheert, ging op zoek naar een nieuwe versie van het oude ontwerp. Een jury bestaande uit de stad, SLIC (dat EU-financiering voor het project verschafte) en Fluvius zette in het kader van de aanbestedingsprocedure verschillende mogelijke ontwerpen op straat om te zien welk ontwerp de beste uitstraling had. Anderzijds besloot de stad ook de mooie traditionele lantaarns die je overal terugvindt – aan de gevels van huizen, in de parken, op pleinen en straten – te houden omdat die integraal onderdeel zijn van de stad en de historiek laten zien.

Bij het ontwerp van de nieuwe versie hielden ze ook rekening met UNESCO – Brugge werd in 2000 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst – ie bepaalt dat veranderingen aan het stadslandschap zeer zorgvuldig moeten worden overwogen, inclusief dus aanpassingen aan 2700 van de iconische donkergroene lantaarns van de stad. Schréder vond de oplossing met een ontwerp dat de klassieke lantaarn respecteert, maar de onderdelen binnenin grondig moderniseert dankzij een smederij in Hongarije waarmee ze prachtige lantaarns maken op de ouderwetse manier. Toen ze hun replica voorstelden waren de plaatselijke autoriteiten heel erg opgetogen. Christophe De Vos, Area Sales Manager Schréder voor België: “De speciale touch was dat we een diffuser onder de led-unit plaatsten. Ledlampen zijn meestal plat, terwijl de traditionele lampen die de straten van Parijs, Berlijn, Boedapest en Brugge verlichten, rond waren. Die diffuser, die we wilden plaatsen om een gevoel van verbinding en continuïteit te geven aan de klassieke lantaarn, maakt de illusie nu compleet.”

Schréder helpt steden te maken waar mensen graag wonen door prachtig verlichte stedelijke ruimten te creëren. Behalve over de lantaarns dacht Schréder dus ook na over het soort licht. Om de unieke patronen van schaduw en helderheid te behouden, hebben ze de output van de bestaande verlichting gemeten en de leds daarop afgestemd. Sommige zijn ook afgestemd op de moderne normen voor helderheid, zodat drukke kruispunten en wegen veilig konden worden verlicht zonder hun charme te verliezen. “En tot slot nog een verrassende update: een klein NEMA-knooppunt bovenop de armatuur maakt deel uit van het Internet of Things. Deze zijn aangesloten op een Schréder EXEDRA-systeem dat Fluvius, en de stad, een ongekende controle geeft over zijn verlichtingsnetwerk. Slimme verlichting kan op afstand worden in- en uitgeschakeld en gedimd, waardoor wordt bespaard op onderhouds- en energiekosten. Daardoor kan licht als vaste waarde of seizoensgebonden attractie – denk maar aan Winter Glow, het winterfestival met een lichtbelevingsroute – zijn belangrijke rol in Brugge blijven spelen.” Met de nieuwe duurzame verlichting kunnen inwoners voortaan dus ook in het donker van de stad en het kwalitatieve openbare domein blijven genieten, kunnen toeristen de vele charmes van de stad ervaren en kan de stad energie en geld besparen. Zo blijft Brugge – ook ’s nachts – één van de beroemdste toeristische bestemmingen ter wereld met een prachtig uitgelicht middeleeuws centrum dat zo weer het sprookjesachtige decor kan vormen voor films met de grootste sterren.

Info-be@schreder.com – www.schreder.be