Monolithische gevel in betonlook in voormalige industriële havenbuurt

Monolithische gevel in betonlook in voormalige industriële havenbuurt

Een sprekende gevel zegt meer dan woorden kunnen. Neem nu deze beeldbepalende gebouwen in het project Kleindokkaai in Gent. Ze zijn onderdeel van een gemengde ontwikkeling bestaande uit drie aaneensluitende gebouwen waarvan een hotel en twee appartementencomplexen. Door de gevels van het hoekpand af te werken met een sierpleisterafwerking met betonlook van Sto werd zowel aan de functionele als esthetische vraag voldaan.

Het project Kleindokkaai bevindt zich op een uitzonderlijke locatie, op een steenworp van het historische stadscentrum. Het nieuwe hotel en de appartementsgebouwen dragen er bij aan één van de grootste stedelijke ontwikkelingen, namelijk dat van de Oude Dokken. De naam zegt het zelf, waar de haven zich vroeger bevond. De nabijheid van water is dan ook een grote troef. MOEA ontwierp de zuidwest-georiënteerde appartementen met het water en de geschiedenis van de locatie indachtig. Architect Jeremy Godenir: “De keuze voor een gestapelde monolithische architectuur met rondingen werd ingegeven door de betoncentrale die zich vroeger vlakbij bevond en is daarnaast een knipoog naar de kubistisch geïnspireerde architectuur uit de art deco van Robert Mallet-Stevens, een tijdgenoot van Le Corbusier. Die monoliet realiseren was mogelijk dankzij de uniforme gevelschil met betonlook. De identieke kleur en uitstraling van de prefab betondorpels vormen er een geheel mee. De uitgesproken vloeiende lijnen en ronde hoeken in het ontwerp doorbreken het massieve karakter van het gebouw.”

De betonlook die werd toegepast komt uit de StoSignature collectie, een sierpleisterafwerking met oneindig veel creatieve mogelijkheden die texturen, effecten en impressies uit één enkel gevelsysteem kan samenbrengen. Met StoSignature ontwikkelde Sto dus een systeem dat materiaal en techniek optimaal combineert. Zo kunnen geteste en goedgekeurde texturen en effecten als materiaal worden gebruikt om op subtiele wijze de indruk van een ander materiaal te wekken, in dit geval de impressie van beton.

Om de gewenste nuance van beton te verkrijgen, werd de afwerking voor dit project in twee lagen voorzien. De eerste laag werd aangebracht met een cementvrije sierpleister, Stolit MP. In de tweede  Stolit MP laag werd er een zandmengsel aan toegevoegd waarna alles mooi vlak werd geschuurd. De zorgvuldige aanbrenging van alle lagen geven de gevel zijn homogeniteit en elegantie. Die fijne, vlakke oppervlakken maken indruk met hun zuiverheid. Dat is uiteraard alleen mogelijk als de kwaliteit van het materiaal en het vakmanschap navenant zijn. Sto staat niet alleen voor een nauwkeurige uitvoering van het ontwerpidee maar is met diensten op alle niveaus graag de schakel tussen idee, planning en uitvoering.

StoSignature geeft ontwerpers de mogelijkheid unieke geveloppervlakken te creëren die de architectuur naar een hoger niveau tillen. Wil je dus zoals hier je gevel een zeker cachet meegeven dat de esthetische waarde van het gebouw versterkt en bijdraagt aan de harmonie tussen architectuur en landschap, neem dan gerust contact met ons op. We geven graag meer uitleg over wat StoSignature voor jouw project kan betekenen en je zal zien dat de diversiteit in gevelontwerp met onze ontwikkeling werkelijkheid wordt.

Foto’s: MOEA architectural designstudio
Filip Dujardin & Jeremy Godenir

Sto
Z.5 Mollem 43
1730 Asse
www.sto.be

Technisch advies nodig? Contacteer ons Technical Service Center:
t. 02/568.09.49 of via tsc.be@sto.com