CAS Architecten

CAS Architecten

Tijdloze villa als hedendaagse interpretatie van bungalow

 

Een mooi perceel met een magnifiek uitzicht op de velden en het landschap dat haar rug recht tot een heuvel in het schilderachtige Mullem. Die kans konden Pieter-Jan Leenknecht en Jovanca De Bruycker niet laten liggen om er hun eigen droomhuis te bouwen. De typische bungalow uit de jaren ’60 die er stond was verouderd, maar beiden waren ze wel het idee genegen om zoveel mogelijk op één niveau te bouwen en de impact op de omgeving zo minimaal mogelijk te houden.

Door de zonevreemde ligging dienden ze zich aan een volume van 1000 kubieke meter te houden. Tijdens het ontwerp, dat vooral een natuurlijk en gevoelsmatig proces was, schakelden ze zoveel mogelijk ruimtes aan elkaar. Schetsen werden omgezet in 3D, een techniek die CAS Architecten altijd toepast om te zien of de verhoudingen goed zitten. Verhoudingen waren belangrijk, net als het zoeken naar een evenwicht tussen het gewenste programma en de locatie-gebonden restricties. Dit resulteerde uiteindelijk in een plan dat eenvoudig lijkt, maar heel goed in elkaar zit. Logischerwijze werd het leven geconcentreerd op het wondermooie uitzicht door de achtergevel volledig open te werken in glas. Alle leefruimtes en de master bedroom zijn daarop geënt omdat Pieter-Jan en Jovanca elke ruimte in hun huis dezelfde kwaliteit wilden bieden. De woning is dus weliswaar langgerekt maar niet zo groot als die lijkt. Enkel voor de twee kinderkamers was een tweede minimaal volume noodzakelijk bovenop het gelijkvloers maar ook van daaruit geniet je van het zicht.

De stelling dat bouwen voor zichzelf doorgaans het moeilijkste is voor architecten, gaat in dit geval niet op. Pieter-Jan: ‘Helemaal niet, wij hebben genoten van de kans die zich hier aandeed om ook voor onszelf te werken zoals we voor onze klanten doen. Dat betekent het best mogelijke ontwerp in een hedendaagse architectuur creëren, rekening houdend met de omgeving en het gewenste programma. Wij zoeken graag naar goede verhoudingen en aangename sferen in een woning waarbij ruimtegevoel, lichtinval en doorzichten voor ons belangrijk zijn. Op die manier is elke woning uniek. Het enige verschil is dat we nu met onszelf dienden te overleggen.’

Het resultaat is een hedendaagse interpretatie van de bungalow met moderne technieken en nieuwe detailleringen. Al deze utilitaire functies zitten ondergronds met onder meer wasplaats en archief. Verwarmen en koelen gebeurt via een warmtepomp met horizontaal captatieveld dat zich onder de tuin bevindt. Door alle ruimtes met zicht achteraan te positioneren, krijg je vooraan de woning een circulatie-as. Die bedient alle kamers en zowel verticaal als horizontaal ontstaan daar mooie doorzichten. Wanneer je de woning betreedt langs de nauwelijks opvallende voordeur – enkel de stapstenen verraden waar die zich in het houten vlak bevindt – krijg je meteen diepte en een glimp van het fantastische uitzicht te zien. Ook opzij, richting de master bedroom, kan je indien gewenst helemaal doorkijken tot de buitendouche.

Opzij van de woning is er een tweede ingang via de achterdeur die rechtstreeks toegang verleent tot de bijkeuken. De echte keuken bevindt zich daarachter, bewust op het scharnierpunt van de L-vorm. Daardoor behoud je contact met de andere ruimtes zoals de living via de binnentuin, maar is het geen volledige open keuken. Deze patio is niet alleen een ruimteverdeler, hij laat de ochtendzon bovendien heel mooi in huis vallen en door zijn organische vorm treedt de binnentuin in dialoog met de strakke architectuur. Tussen keuken en living in ligt de eethoek met een grote eettafel om diverse sferen te creëren en helemaal op het eind, achter de living, opteerden Pieter-Jan en Jovanca voor een flexibele ruimte. Die doet dienst als speelkamer/zomerliving naar analogie met de veranda van vroeger. De woning biedt dus voldoende mogelijkheden om je al dan niet af te zonderen. Zoals bijvoorbeeld de bureauruimte die zich om de hoek bevindt en niet opvalt bij het binnentreden van de woning. Die vertrapping in het plan zorgt voor een zekere afbakening van de ruimtes zonder dat er een deur tussen hoeft te zitten. De ruimtes waar dat wel het geval is, middels een (schuif)deur, zijn er om privacy redenen. In de gang vooraan de woning bijvoorbeeld, waar voorbij de toegang naar de logeerkamer, het oudergedeelte begint. Via een lange dressing wandel je de master bedroom binnen met aan de achterzijde van de woning toegang naar de aanpalende badkamer. Bijkomend voordeel van deze functies achteraan te positioneren is het dubbel gebruik. Via de schuiframen kom je van daaruit rechtstreeks op het buitenterras. Een extra poolhouse is dus niet nodig. Niet alleen de vormgeving en detaillering zorgen voor rust, ook de materiaalkeuze draagt er toe bij. Die beperkt zich in hoofdzaak tot drie materialen die overal terugkomen: beton, hout en glas. Het zijn telkens grote vlakken waar met de betreffende leverancier werd gezocht naar de grootst mogelijke verhoudingen om op die manier eenheid en rust te creëren. De glazen achtergevel is gerealiseerd met de minimal windows van Sapa en het meest zonwerende glas op de markt. Dat geeft een iets donkere (groene) tint. Met Enjoy Concrete werden de betonnen panelen op maat gemaakt. Het was een bewuste keuze om het bovenvolume in één paneel te maken en het niet op te delen met een voeg. Net zoals het de bedoeling was om het gevelvlak vooraan niet verticaal te laten doorlopen. De tussenvoeg maakt nu een duidelijk onderscheid tussen beneden en boven waardoor je het idee van een sokkelvolume met een volume erop krijgt. Aan dit paneel werd zeezand toegevoegd waardoor het geheel een iets warmere uitstraling krijgt dan je van beton gewoon bent. De tuinmuur vooraan zorgt niet alleen voor privacy, het creëert ook een tweede soort patio. De houten onderbrekingen in afrormosia, zowel vlak als in balkmotief, voegen karakter en warmte toe. Die komt niet alleen in de gevels terug, maar werd ook gebruikt voor het terras dat als een houten sokkel rondom de woning doorloopt. Deze sfeerbrenger bakent de woning af van de tuin en tilt die bovendien een beetje op. Met een niveauverschil van 80 centimeter tussen straatniveau en vloerpas wordt dit effect nog versterkt. De kasseien voor de oprit en voortuin – een mengeling van soorten, kleuren en afmetingen – werden in wildverband gelegd en niet opgevoegd, een knipoog naar de bekende heuvels van de Vlaamse Ardennen in de buurt. De roestbruine en gele kleuren van de vossenkoppen wisselen de klassiek grijze kasseien af. Die refereren naar de gebruikte kleuren en voeden de strakke architectuur van de nodige warmte.

Ook binnenin wordt die tendens van materialen die rust brengen, doorgetrokken. De Terrazzo vloer is opvallend onopvallend en heeft partikels met kleurschakeringen die in de hele woning terugkomen. Zoals bijvoorbeeld het houtgeel van de eik in het keukenvolume en het paneel dat de televisie in de haardwand verbergt. Waar de Terrazzovloer stopt en het oudergedeelte begint, krijgen we een eiken parket. In de badkamers voert de kalksteenbepleistering de toon en die wordt herhaald in de livingwand en op sommige buitenmuren om het binnen/buitenverhaal nog te versterken. De ruwe afwerking zorgt voor extra karakter. Ook de verlichting brengt sfeer en de nauwelijks opvallende inbouwspots die volledig opgaan in het plafond, dragen bij aan de rust die in de woning heerst.

De zoektocht naar pure architectuur als vorm – zonder minimalistisch te willen zijn – in combinatie met een warm verhaal binnenin, bracht hen tot dit resultaat voor deze locatie. De betrachting van CAS Architecten is altijd om een tijdloze woning te realiseren die nog lang de tand des tijds kan doorstaan zonder de omgeving te verstoren. Dit is hier allerminst het geval want de woning gaat er nagenoeg helemaal in op. Door de glazen achtergevel merken de wandelliefhebbers vanuit de achterliggende velden de woning zelfs nauwelijks op. En de bewoners zelf, die genieten met volle teugen van de look & feel van hun sfeervolle woning.

 

Tekst: Sam Paret
Foto’s: Nick Cannaerts
Visualisaties: CAS Architecten

 

CAS Architecten
Vaderlandstraat 112 – 9000 Gent
t. 09 227 06 37
hello@cas-architecten.bewww.cas-architecten.be