Cubyc Architects

Cubyc Architects

Ritmisch panorama met privacy

 

De kust is en zal altijd een trekpleister blijven. De uitgestrekte zee, de golven die met een dynamische regelmaat aanspoelen, het fijne zand dat voor een prachtig panorama zorgt. Ja, de kust heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Zowel voor kustbewoners als voor dagtoeristen. De kunst is om de twee te verenigen. Hoe ontwerp je een hedendaagse woning waarin de bewoners dagelijks genieten van die schoonheid, zonder gestoord te worden door de stroom van passanten? Cubyc Architects deed de oefening.

In Zeebrugge, op een boogscheut van de zeedijk, flirt een moderne villa met de klassieke opbouw van een woning. De slaapkamers en badkamers zijn op de bel-etage, terwijl de woonkamer en keuken de bovenverdieping vormen. Het Marokkaans dakterras biedt uitzicht op de polders en de zee, zonder aan privacy in te boeten. “De eigenaars zochten een vakantiegevoel. Vanuit die wens is het volledige concept ontwikkeld”, zegt architect Peter Ysenbrandt van Cubyc Architects. Bovendien heeft de locatie ook een grote nostalgische meerwaarde. Als kind kwam de dame des huizes met haar ouders geregeld op vakantie in Zeebrugge. De band met de kuststad is nooit helemaal verdwenen.

 

Afgeschermd van de drukte

Een gedateerde koppelwoning op een boogscheut van de Zeebrugse zeedijk omvormen tot een hedendaagse villa met alle comfort en privacy. Het is geen evidente opdracht voor het team van Cubyc Architects. Want de aantrekking van de kust en de zee is de kracht van de locatie. En die uitgestrektheid lokt heel wat passanten die net op hetzelfde uit zijn als de kustbewoners zelf: genieten van een overdonderend zicht en een heerlijke natuur. Het evenwicht vinden tussen het optimaal gebruik maken van het panorama en het maximaal beschermen van de privacy vormde een essentieel onderdeel bij het ontwerpen van de nieuwe vakantie- en gezinswoning.

De oplossing vond architectenbureau Cubyc Architects door slim gebruik te maken van een bel-etage. Het woongedeelte torent boven het straatniveau uit. Wat meteen de inkijk van passanten onmogelijk maakt. Een strak, geometrisch spel van verticale lamellen aan de voorgevel voegt daar extra privacy aan toe. Dat is duidelijk zichtbaar. “Vooraan domineren de betonnen sokkel en de witte lamellen de moderne look van de villa. Die lamellen schermen de grote glaspartijen af van inkijk door passanten. Tegelijk verstoren zij het zicht van binnen naar buiten niet”, vult Stephan Vanderheyde van Cubyc aan.

De terugkerende lamellen laten licht toe in de leefruimtes, maar beschermen tegelijk de inkijk. Het resultaat is een speelse dialoog tussen de witte vlakken en de donkere verbindingen tussen de grote ramen. Ze triggeren de voorbijgangers, ook al zijn het vooral de verticale lamellen die de uitstraling van de villa op de voorkant bepalen. Tegelijk zorgen duingrassen voor een natuurlijke buffer tussen de straat en de woning. De keuze voor de grassen zet de verbondenheid met de zee en de duinen in de verf.

 

Omgekeerde indeling

Binnenin de woning komt het echte geheim van het ontwerp naar boven. Niet de leefruimte bevindt zich op het eerste tussenniveau van de bel-etage, wel de slaapkamers en een ontvangstruimte. De eigenlijke leefruimte vind je op de bovenverdieping. Compleet met keuken en woonkamer, alsook een privékantoor. De atypische indeling van het vakantiehuis is geen spielerei van de architect. Het is een intelligente manier om de locatie en de omgeving maximaal tot zijn recht te laten komen. “De indeling is een weloverwogen keuze om het mooie panorama ten volle te benutten”, licht Peter Ysenbrandt toe. “In de open leefruimte kijk je door het gebouw naar de kustlijn en de zee. De terrassen aan de voorzijde en op het dak zijn natuurlijk wel de grootste troeven van deze ligging.” De leefruimte geeft met een groot schuifraam toegang tot het zuidelijk terras, dat van de beschutting van de lamellen geniet. Buiten en binnen vormen een schijnbaar naadloos geheel.

De centrale traphal leidt, met zijn natuurlijke houten treden, naar een glazen dakkoepel. Die schuift open en geeft toegang tot het terras. “Door zijn positie en open karakter is het raam naar het dakterras een lichtstraat voor de rest van de woning. Dankzij de locatie van het raam begeleiden we de natuurlijke lichtinval tot beneden in de woning, waar de drie slaapkamers van de kinderen en de ouderlijke slaapkamer zijn.” Vanuit die master bedroom is er – tussen de huizen door – zicht op de dijk.

Bouwgrond met zicht op zee en amper enkele meters van het strand verwijderd, is kostbaar. Daarom is het zaak om het beschikbare bouwvolume optimaal te benutten. Waar de architecten de mogelijke bouwbreedte en -diepte van het perceel volledig gebruiken, hielden ze marge in de hoogte om plaats te creëren voor het uitgestrekte dakterras. “Het Marokkaans dakterras neemt voldoende afstand van de contouren van de woning om onzichtbaar te zijn vanaf de straat. Je kan er dus onbezorgd zonnen en tegelijk genieten van het uitzicht, dat niet zou misstaan op een postkaart”, zegt Stephan Vanderheyde. In een drukke kustgemeente is eigen parking geen overbodige luxe. Zeker in de zomer. Daarom zit onder de woning, een half niveau onder straatniveau, een parking verborgen. Vanaf de straatkant is die bereikbaar voor de eigenaars of gasten. De parking kan ook dienstdoen als overdekte buitenruimte, inclusief een ruime berging.

 

Natuurlijke materialen

“De bouwheren hadden een duidelijk beeld van de materialen voor hun woning. De focus ligt op wit pleisterwerk. De frisse, witte blok doet denken aan de woningen in Spanje. Het instant vakantiegevoel dus, precies waar de bouwheer naar op zoek was. De grote glaspartijen zorgen voor een lichtrijk interieur”, aldus Ysenbrandt. In het interieur werd gekozen voor natuurlijke materialen, ter aanvulling van het witte pleisterwerk. Zo vormt een eiken parketvloer een indrukwekkend geheel op de volledige verdieping. Het eikenhout is ook herkenbaar in de kasten, zij het in een donkerder tint en met een gekrabde afwerking. Het reliëf geeft extra karakter aan de kookruimte. Het licht, dat vanaf de gevelramen binnen stroomt, laat de lijnen schijnbaar dansen. Het donkere hout contrasteert mooi met het centrale, witgelakte keukenblok met een werkblad in Corian. In de badkamer werd, omwille van de vochtigheid, gekozen voor een tegelvloer. Die volgt wel de tinten van het parket. Een harmonisch geheel is het resultaat. Zowel het bad als het centrale keukenblok vormen rustpunten in het alledaagse leven. Al het vast meubilair is maatwerk met erg gedetailleerde afwerking.

Domotica zorgt ervoor dat de villa vanop afstand helemaal kan gestuurd worden. Extra handig, want dit is een tweede verblijf. De bewoners verdelen hun tijd over deze nieuwe architectuur in Zeebrugge en hun eigen thuisstad. Toch komen de eigenaars hier telkens aan alsof ze nooit zijn weggeweest. De verwarming, een muziekje, sfeerverlichting aanzetten: nog voor ze de deur openen is de woning volledig klaar voor hun verblijf.

 

De som is groter dan de delen

Typisch voor de aanpak van Cubyc Architects is de souplesse waarmee ze inspelen op de voorkeuren van de bouwheren. “Wij luisteren naar de klant en ontwerpen op basis van zijn wensen. Uiteindelijk maken we geen woning voor ons als architecten, maar wel een gebouw waar de klant zich goed in voelt. Het doel is bereikt als we de wensen van de klant kunnen invullen met een project waarbij onze stijl en visie duidelijk zichtbaar zijn.” Bij de start van elk nieuw project houdt Cubyc Architects het eigen adagium in eer: de som is groter dan de delen. “Door mensen in te zetten op de gebieden waarin ze excelleren, ontstaan ontwerpen die de individuele talenten overstijgen.”

 

Tekst: Arne Vansteenkiste
Foto’s: Thomas Debruyne

 

Cubyc Architects
Ter straten 34 – 8200 Brugge
t. 050 39 51 22
Info@cubyc.bewww.cubyc.be