Outdoor meubelen

Outdoor meubelen

In de wereld van outdoor meubilair is Extremis een buitenbeentje. Het bedrijf uit Poperinge beroept zich op de principes van biofiel design, dat natuurlijke elementen herintroduceert in de maatschappij. In het geval van Extremis levert dat prachtige designs op met een duurzaam karakter waar we als mens alleen maar beter van worden.

Er zijn weinig ontwerpers met zo’n gedreven en creatieve visie op design als Dirk Wynants. De man achter het eigenzinnige Extremis wordt wereldwijd geroemd als trendsetter in de wereld van outdoor meubelen. Vandaag vind je zijn ontwerpen overal terug, van het terras in Tate Modern tot de hoofdkwartieren van Google. Nochtans zat de wereld niet meteen op de Kempenaar te wachten, toen hij in 1994 zijn eerste meubel presenteerde. “Niemand was bezig met designmeubilair voor buiten”, vertelt Wynants. “Er was geen aanbod, omdat er ook geen vraag was. Een terrasstoel of tuintafel was gewoon een variant op die in huis. Ik zag dat anders. Een sterk product ontstaat niet uit opportunisme, maar uit noodzaak. Ik had een ronde tafel ontwikkeld met verstelbare banken, zodat er verschillende niveaus ontstonden voor zowel volwassenen als grote en kleine kinderen. De nadruk lag niet zozeer op de vorm, maar wel op de manier waarop het meubel menselijke interactie en conversatie stimuleert. Dat is altijd mijn filosofie gebleven. Niet dat esthetiek niet essentieel is, maar het is slechts één kwaliteit van goed design. Functionaliteit, duurzaamheid, ergonomie, comfort zijn minstens zo belangrijk of zelfs belangrijker. Wat een meubel doet met een mens, daar gaat het mij om.”

 

Biofiel design

Gargantua, zoals Dirk Wynants’ eerste ontwerp heet, werd een succesverhaal en het archetype van het zogeheten biofiel design waar Extremis vandaag voor staat: hoogwaardige producten vervaardigd op een ecovriendelijke manier en bedoeld om de levenskwaliteit van mensen te verbeteren. Na enkele jaren aftasten kende het bedrijf rond de eeuwwisseling een echte opgang. “Met dank aan de digitale transformatie”, aldus Wynants. “Mobiele telefonie en internet hebben onze levens danig veranderd. We zijn performante wezens geworden, maar technologie neemt vooral over wat niet belastend is. De laatste tien à twintig jaar hebben we onszelf zoveel druk opgelegd, dat de nood is ontstaan om terug te keren naar de essentie: de natuur, de frisse lucht, het buitenzijn. Dat is wat biofiel design doet: de natuur herintroduceren in een ruimte of gebouw, zodat mensen zich beter voelen, meer gefocust zijn, creatiever werken, noem maar op. De voordelen van natuurlijk licht en veel groen zijn niet te negeren, net zoals specifieke kleuren en vormen of een goede akoestiek een grote impact heeft op het welzijn. Als werknemers zich goed voelen gaat het rendement omhoog, dat is al meermaals bewezen. In psychiatrische instellingen is aangetoond dat biofiel design leidt tot minder medicatiegebruik. Zo zijn er nog tientallen voorbeelden. Onze meubels worden veel gebruikt in bedrijven, scholen en ziekenhuizen. Buiten én binnen, dat is het hele idee.”

 

 

Extremis
Couthoflaan 20b
8972 Poperinge
t. 057 34 60 20
www.extremis.com