Wienerberger

Wienerberger

Circulair bouwen wint terrein. Ook Wienerberger draagt zijn steentje bij. Met het volledig circulaire ClickBrick systeem zijn gevelstenen demonteerbaar te plaatsen zonder mortel of lijm. Maar ook in de rest van het assortiment vindt het principe meer en meer ingang. Wienerberger is een bedrijf dat van nature hoog inzet op duurzaamheid en circulariteit. Bakafval bijvoorbeeld wordt systematisch hergebruikt als grondstof. Alle Porotherm binnenmuurstenen dragen dan weer het Cradle to Cradle Silver label. Bovendien zijn alle kleidakpannen, kleiklinkers en bakstenen bijna per definitie circulaire of op zijn minst recycleerbare producten. Ze gaan decennia lang mee en zijn doorgaans gemakkelijk te hergebruiken. Met ClickBrick gaat Wienerberger evenwel nog enkele stapjes verder. Het systeem is volledig circulair en werkt volgens het principe van droogstapelen. Er wordt met andere woorden geen lijm of mortel gebruikt, maar een mechanische verankering, met name roestvrijstalen clips en spouwankers. Die maken de baksteengevel eenvoudig te demonteren en hergebruiken.

 

“Een studie van de VUB heeft uitgewezen dat een ClickBrick-gevel na 30 jaar 70% van zijn waarde behoudt. Na 50 jaar is dat nog altijd 56%”, licht Katrien Nottebaert, CMO van Wienerberger, toe. “Het grote voordeel is natuurlijk dat je maar twee materialen nodig hebt: baksteen en metaal. Je kunt het systeem met weinig arbeid en zonder beschadigingen weer uit elkaar halen, en alles in zijn geheel opnieuw gebruiken. Bovendien ben je minder weersafhankelijk en gaat de verwerking relatief snel, wat de timing van een werf vergemakkelijkt. Er zijn ook geen specifieke metselvaardigheden nodig. In tijden waarin veel bouwbedrijven smeken om vakbekwaam personeel betekent dat een enorme meerwaarde.”

 

Esthetische vrijheid

ClickBrick biedt veel ontwerpvrijheid en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen. Het systeem bestaat uit op maat gekalibreerde bakstenen met een groef die een uiterst geringe maattolerantie hebben. Daardoor is er geen verloop zichtbaar in de gevels. Aangezien er ook geen voeg te zien is, komen kleur, vorm en structuur optimaal tot hun recht. Katrien Nottebaert: “In vergelijking met traditioneel metselwerk heb je een groter percentage baksteen nodig. De kleur, vorm en structuur van de steen komen hierdoor nog beter tot hun recht, wat een erg puur gevelbeeld oplevert.” Steeds meer architecten en bouwprofessionals kiezen vol overtuiging voor remontabel en circulair bouwen met ClickBrick. Een mooi voorbeeld bevindt zich in Sint-Denijs, waar momenteel gebouwd wordt aan het jongerenverblijfcentrum Ten Dries. Dit grootschalige project, ontworpen door BAST architects & engineers, is het eerste in België dat gebruik maakt van het systeem. “Drie afzonderlijke gebouwen worden integraal met de ClickBrick afgewerkt. Het is een schitterend project dat hoog inzet op sociale, ecologische en economische duurzaamheid.”

 

Porotherm snelbouwsteen

Als je een gebouw eenvoudig ontleedt, bestaat het uit drie verschillende lagen: de draagstructuur, isolatie en afwerking. Die hebben allemaal een verschillende levensduur. Daarom is het noodzakelijk dat ze onafhankelijk van elkaar kunnen bestaan, mochten er ooit werken nodig zijn. De PLS Newton, de Porotherm snelbouwsteen met een extra hoge muurdruksterkte, maakt dat mogelijk. “Het is de perfecte manier om een casco te bouwen met een levensverwachting van meer dan 100 jaar. Die snelbouwsteen heeft een enorme draagkracht, waardoor je open ruimtes kunt creëren die achteraf flexibel aan te passen en in te vullen zijn. Je kunt de casco dus oneindig hergebruiken, ook als de invulling wijzigt of als er aanpassingen nodig zijn aan de isolatie of gevelbekleding”, besluit Katrien Nottebaert.

 

Wienerberger
Kapel ter Bede 121  ı  8500 Kortrijk
t 056 24 96 38
www.wienerberger.be