ERCO Lighting

ERCO Lighting

Jouw partner voor de optimale lichtbeleving

 

Op het eerste zicht lijkt niets in het rustige Lüdenscheid in Duitsland vermoeden dat er een wereldspeler op het gebied van verlichting huist. ERCO Lighting heeft er, behalve het hoofdkantoor, een fabriek waar ze het volledige productieproces verticaal beheren en van waaruit ze wereldwijd exporteren. Met Duitse gründlichkeit ontwikkelen en produceren ze er hoogwaardige verlichting die ze via 11 filialen verdelen. Eén daarvan is ERCO Lighting België en Nederland die de volledige markt van de Lage Landen covert.

Bij de oudere generaties zal de naam ERCO zeker en vast een belletje doen rinkelen. Er was een tijd, vooral in de jaren ’80 en ’90, dat er weinig projecten waren waarin er geen verlichting van ERCO zat. Na een periode van radiostilte treden ze echter opnieuw uit de anonimiteit. Met prestigieuze projecten als het Lam Gods in Gent, het Antwerpse Modemuseum, de flagshipstore van Ann De Meulemeester of in het buitenland, de Akropolis of de schouwburg van Düsseldorf, tonen ze dat architecten graag op hun expertise beroep doen. Want de juiste lichtbeleving creëren, is meer dan enkel mooie armaturen uitkiezen. Rob Verbeelen, Managing Director voor ERCO Lighting België en Nederland: “Licht is een totaalbeleving en is afhankelijk van de context. Wij vertrekken niet vanuit het toestel, maar zoeken manieren om de architectuur te ondersteunen, als een vierde dimensie. Wij zijn gespecialiseerd in publiek toegankelijke gebouwen. Die zijn bij ERCO onderverdeeld in diverse clusters. De grootste, goed voor meer dan de helft van onze activiteiten, is de cluster ‘Culture’. Daaronder vallen vooral veel musea en kunstgalerijen waar verlichting heel belangrijk is, en waar zowel de verticale verlichting met wallwashers als de heel gerichte spot lichtbundels hun discrete werk doen. De Amerikaanse architect en lichtplanner Richard Kelly was een pionier inzake verlichting en ERCO werkt nog steeds volgens zijn basisprincipes. Behalve licht om te zien (algemene verlichting), heb je licht om naar iets te kijken en tot slot licht om te bekijken. Dat tweede is uiteraard heel belangrijk in musea om kunstwerken recht aan te doen. Maar evengoed om een jurk van iemand als Ann De Meulemeester goed uit te lichten.”

Daarnaast is ERCO actief in de cluster ‘Contemplation’ (kerken en andere gebedshuizen), ‘Work’ (dus alles wat met  kantoorverlichting heeft te maken), ‘Shop’, ‘Hospitality’ (hotels en restaurants) en in de cluster ‘Public’ en ‘Community’ waar het accent komt te liggen op openbare gebouwen waar veel volk komt zoals treinstations, luchthavens, theaterzalen of atriums van de gebouwen van de Europese Gemeenschap. Bij die gebouwen werkt ERCO zowel met binnen- als met buitenverlichting. “Wij werken projectmatig. In elk filiaal zijn er lichtadviseurs in dienst die per project een individueel lichtontwerp maken. Zij staan in nauw contact met de (interieur)architect en bouwheer en worden vroeg in het proces betrokken zodat ze de architectuur kunnen versterken en voor een hoog visueel comfort en de juiste atmosfeer kunnen zorgen. Tot slot zijn wij ook actief in de residentiële sector, bij bouwheren die een passie voor verlichting hebben en/of graag ook thuis genieten van kunst. Ook zij krijgen een gepersonaliseerd lichtontwerp en een kwalitatief voorstel met toestellen die perfect doen wat ze moeten doen en die moeiteloos 30 jaar meegaan.”

Dat ERCO over veel expertise beschikt en die ook graag deelt, zie je wanneer je hun website raadpleegt. Zo vind je er bijvoorbeeld alles over hoe je Human Centric Lighting op de juiste manier kan implementeren in jouw project. En hoe ze via ERCO Greenology voor duurzame verlichting zorgen die volledig modulair en circulair is. Duurzaamheid zit namelijk in het DNA van ERCO. Zo is hun fabriek in Duitsland CO2-neutraal en zetten ze innovatie in om nog minder energie te verbruiken bij het maken van hun producten én voor meer lichtefficiëntie, onder meer dankzij hun Spherolit-technologie. Het is nu niet zo dat je meteen een trip naar Lüdenscheid moet boeken, maar een bezoek aan het filiaal binnenkort in Tour & Taxis zal je blik op verlichting zeker verruimen.

 

ERCO Lighting
Leuvensesteenweg 369/7
1932 Zaventem
02 340 72 20
www.erco.com