100% gereycleerde ReFrame-ramen en deuren

100% gereycleerde ReFrame-ramen en deuren

Circulair bouwen zit in de lift en dat is alleen maar goed voor onze planeet. Veel bedrijven wachten dan ook niet op regelgeving en ontwikkelen zelf duurzame en circulaire producten en systemen. Met ReFrame lanceerde Kömmerling, dat zijn 125ste verjaardag viert, 100% gerecycleerde ramen en deuren die dezelfde waardes kunnen voorleggen als compleet nieuwe exemplaren. Daarmee geven ze circulaire projecten graag een duwtje in de rug.

In Gentbrugge kunnen ze daarover meespreken. Een oud pand werd tot de karkas herleid en kreeg daarna een nieuwe invulling waarbij hergebruik van materialen voor de bouwheer centraal stond. Dat paste hij zowel toe met de ‘nieuwe’ schil als met de ‘nieuwe’ ramen en deuren. Pieter-Jan Declercq, Product Manager bij Kömmerling: “ReFrame zijn in feite nieuwe ‘oude’ ramen omdat ze gebruik maken van bestaande grondstoffen. Dat is het voordeel van pvc. Dankzij de heel specifieke structuur van moleculen en de componenten die na het recycleren intact blijven, is het uniek in de wereld van recyclage. Producten die terugkomen, worden integraal vermalen tot granulaten waarna ze opnieuw ingezet kunnen worden om ramen of deuren mee te fabriceren. Je kan ze dus eindeloos recycleren – of toch zeker acht keer waardoor ze een levensduur hebben van 400 jaar – zonder kwaliteitsverlies en met even goede thermische waarden. Daarmee scoren ze op duurzaam vlak ook veel beter dan hun tegenhangers in aluminium of hout. En dat je er mooie architectuur mee kan maken, bewijst dit eerste Belgische ReFrame-project.”

Dat wordt zeker niet het laatste, want intussen zijn er al tal van nieuwe projecten uitgewerkt, waarbij specifiek naar ReFrame wordt gevraagd. Beschikbaar in elke vorm en bijna elke kleur, gaat het ook perfect mee in de architecturale lijn die is uitgezet. Door gebruik te maken van gerecycleerd pvc bespaar je bovendien energie bij het productieproces en stoot je minder CO2 uit. Bij Kömmerling stopt de innovatie naar duurzaamheid niet bij hun producten. Ze herbekeken ook de verpakkingsfolies die nu reeds uit 80% gerecycleerd materiaal bestaan en de eigen site in Pirmasens (Duitsland), waardoor het energieverbruik de afgelopen 6 jaar met maar liefst 35% is gedaald. En dat terwijl de productie en de productiecapaciteit nog is gestegen. Om lokaal te kunnen werken, heeft Kömmerling ook productiesites in andere landen als Italië en Spanje.

Iedereen bouwt dus aan zijn eigen duurzame toekomst zonder een afwachtende houding aan te nemen. Pascal Hermans, Key Accountmanager Wallonië bij Kömmerling: “Kömmerling is er als producent van pvc-profielen al een decennium mee bezig om het milieu-heft in eigen handen te nemen. Onder meer met de ontwikkeling van ReFrame, waarbij wij de allereerste waren die 100% gerecycleerde ramen en deuren op de markt brachten. Dat heeft ons geen windeieren gelegd, want na de lancering vorig jaar mochten we al twee awards in ontvangst nemen: De Rethink Award in Nederland en de WFK Award op het tweede Weense Raamcongres. Fabrikanten, maar ook particulieren en andere bouwbeslissers zien het belang van recyclage en circulaire producten nu ook in. Allen om verschillende beweegredenen, maar uiteindelijk met hetzelfde positieve resultaat. Want of we het nu willen of niet, de toekomst is duurzaam en circulair. En ReFrame kan die omslag zeker helpen maken.”

 

Profine Belux bv
Z3 Doornveld 110
1731 Asse-Zellik
t. +32 (0)2 466 99 60
info@profine-group.com
www.kommerling.be